Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Pomptherapie voor kinderen met diabetes
  Rate this post

  In Nederland zijn ongeveer 6000 kinderen onder de 18 jaar met diabetes type 1. Voorheen gebruikten kinderen met diabetes standaard een insulinepen, waarmee ze vier keer per dag insuline spoten. Dankzij het gebruik van een insulinepomp hoeven ze zichzelf niet meer te spuiten en blijft de bloed­glucosewaarde stabieler.

  Diabetes Centraal in het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met pomptherapie in groepen voor kinderen met diabetes type 1. Tijdens deze educatieve week leren de kinderen hoe ze de insulinepomp moeten gebruiken. ‘Een insulinepomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af’, legt Elly Nederend, diabetesverpleegkundige van Diabetes Centraal uit. ‘Dit betekent alleen niet dat de pomp ook automatisch werkt. De hoeveelheid insuline die nodig is voor een bepaalde maaltijd moeten gebruikers van de pomp nog altijd zelf berekenen én toedienen.’

  Hoe kinderen zichzelf van de juiste hoeveelheid insuline voorzien, leren ze tijdens de gezamenlijke pomptherapie van Diabetes Centraal. Ook gaan ze tijdens deze week aan de slag met het tellen van koolhydraten, leren ze hoe de pomp werkt en waar ze allemaal op moeten letten.

  Van elkaar leren
  ‘Het voordeel van deze gezamenlijke therapie is dat de kinderen van elkaar leren en dat zij de theorie direct toepassen in de praktijk’, aldus Lucia Overbeek, ­diabetesverpleegkundige. ‘Ook werken ze aan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Daarbij ervaren ze ook herkenning en ontdekken ze dat ze niet de enigen zijn die met een insulinepomp moeten leren omgaan.’

  In maart zijn vijf kinderen gestart met insulinepomp­therapie. Na een algemene uitleg ging de therapie van start met het aansluiten van de insulinepompen. Eerst zetten de kinderen de juiste instellingen in hun pomp en stelden ze de wizard in, het rekenprogramma dat ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid insuline wordt toegediend. Toen ook de naald was ingebracht, werden de kinderen getrakteerd op taart en kinderchampagne.

  Spelenderwijs aan de slag
  Daarna was het tijd voor een afwisselend programma en werden er koekjes gebakken in de ziekenhuiskeuken, gesport in de zaal van de fysiotherapie én genoten de kinderen van een ijsje bij McDonald’s. Ondertussen hielden de kinderen samen met de diëtiste de koolhydraten goed in de gaten, zodat ze de pomp zó instelden dat hij hen van de juiste hoeveelheid insuline voorzag.

  Kijk voor meer informatie over Diabetes Centraal op www.diabetescentraal.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply