Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Positief zijn heeft me geholpen’
  Rate this post

  Hidayet Seru (31) werd op 24-jarige leeftijd geconfronteerd met de diagnose ‘borstkanker’. De meeste vrouwen met borstkanker zijn boven de 50. In Rijnstate kreeg zij de behandeling die nodig was om weer beter te worden.

  Ze weet de datum nog: 24 december 2007. Vanaf toen stond haar leven op zijn kop, want op die dag hoorde ze dat ze borstkanker had. ‘Vlak ervoor had ik iemand gesproken over het knobbeltje dat ik in mijn borst had gevoeld. Zij drong erop aan dat ik mijn huisarts zou bellen, en zo kwam ik voor verder onderzoek in Rijnstate. Toch maakte ik me niet druk, dacht ‘Het zal wel niets zijn’, en toen de chirurg het slechte nieuws vertelde, drong het ook niet echt tot me door.’

  Veel steun van familie
  Om de kanker te bestrijden, werd de behandeling in Rijnstate snel en intensief ingezet: Hidayet kreeg binnen een jaar tijd een borstamputatie en -reconstructie (in één operatie), 25 bestralingen en 8 chemokuren. Daarna was zij schoon, maar volgde ze nog bijna 5 jaar hormoontherapie om de kans op terugkeer van de borstkanker te verkleinen. ‘Soms denk ik: ‘Heb ik dat allemaal meegemaakt?’ In die tijd heb ik veel gehad aan mijn familie. Ik ben altijd positief gebleven, al was dat tijdens de chemo wel eens moeilijk. Maar zelfs toen heb ik in het ziekenhuis met mijn zusje ook veel gelachen. Ik ben er altijd van uitgegaan dat ik weer beter zou worden.’

  Wonderkind
  Het is nu 7,5 jaar na de diagnose. Intussen is haar leven en dat van haar vriend en zoon weer erg veranderd, op een heel andere manier. Want hoewel het onzeker was of Hidayet nog kinderen zou kunnen krijgen, had zij negen maanden na het stoppen met de hormoontherapie tegen kanker een positieve zwangerschapstest in handen.

  Veel expertise
  Rijnstate behoort tot de top 5 borstkankerziekenhuizen in Nederland. ‘We hebben veel expertise in huis over borst­kanker bij jonge vrouwen’, zegt oncologisch chirurg Charlotte Blanken-Peeters. ‘Bij deze groep is multidisciplinaire zorg extra belangrijk. Zo is het meestal nodig om de hele borst weg te halen, waarbij de plastisch chirurg direct een borstreconstructie kan doen. Ook is er vaker sprake van een erfelijke vorm en speelt mee of er een kinderwens is. Omdat de behandeling de vruchtbaarheid beïnvloedt, bieden we de mogelijkheid om vooraf eicellen of embryo’s te laten invriezen.’

  Samenwerking voor betere zorg
  Rijnstate werkt voor sommige behandeling van kanker samen met het Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei, onder de naam Alliantie Regionale Topzorg (A.R.T.Z). De samenwerking op het gebied van borstkankerzorg is nu nog vooral achter de schermen, maar zal in de komende jaren ook voor patiënten merkbaar worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply