Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Psychosociale aspect bij kanker heel belangrijk’
  Rate this post

  De feiten liegen er niet om: één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker. Ook in onze regio worden we regelmatig geconfronteerd met deze vreselijke ziekte.

  In de gespecialiseerde praktijken van huidtherapeut Clara Feenstra worden ruim vijftig (!) vrouwen per week behandeld en begeleid. Ook de oncologische nazorg voor andere vormen van kanker heeft speciale aandacht in deze praktijk. ‘Borstkanker komt voor in vele gradaties. Eigenlijk kun je stellen dat geen aandoening dezelfde is. Ook het behandeltraject is voor elke vrouw anders’, stelt huidtherapeut Clara Feenstra, die met verfijnde apparatuur werkt die voor Nederland vrij uniek is. ‘Vrouwen ontwikkelen vaak na de operatie een oedeem in borst of arm van de aangedane zijde. Tegenwoordig kunnen we dit inzichtelijk maken met de moisture-meter. Met de moisture-meter kunnen we nauwkeurig vaststellen of er oedeem in een arm of borst aanwezig is. We kunnen ook vaststellen of er oedeem in de onderbuik of nek-/ halsgebied aanwezig is.’

  Ondersteuning
  Het behandelingsgebied van Clara Feenstra en haar ­assistentes is veelomvattend. ‘Eigenlijk kun je gerust stellen dat de huidtherapeut heel veel weet van oncologie. Dit komt doordat daar binnen de opleiding heel veel aandacht aan wordt besteed. Ook het psychosociale aspect is met name bij de diagnose ‘kanker’ heel belangrijk. Lichaam en geest dienen weer in balans te komen. Daar ondersteunen wij ook daadwerkelijk in. Als extra psychische hulp geboden dient te worden, verwijzen we door naar de bij ons bekende specialisten. Fysieke problemen kunnen meestal wel door ons verholpen worden. Te denken valt dan aan allerlei fysieke dingen waar een patiënt eigenlijk niet meer op gerekend had, zoals een zwelling in borst of arm aan de kant waar geopereerd is, een trekkend litteken, constante pijn in het geopereerde gebied, huidproblemen in het geopereerde gebied door radiotherapie of oedeem, een raar gevoel onder de oksel of op de rug, een dikke hand of constante vermoeidheid. Voor een dikke hand en arm kan er, na zwachtelen, een elastische kous worden aangemeten. Voor de littekens is er een speciale littekenbehandeling. Voor de zwelling in de borst is er lymfdrainage, lymftaping en een speciale thoraxbandage, een ‘steunkous’ voor de borst.’ De thoraxbandage is ontwikkeld in de praktijk van Clara Feenstra. Kijk voor meer informatie hierover op www.skindidact.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply