Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Reageren je darmen raar?
  Rate this post

  Het immuunsysteem is een belangrijk systeem in ons dagelijks leven. In de hedendaagse maatschappij krijgen we dagelijks te maken met allerlei factoren die ons immuunsysteem op de proef stellen. Met andere woorden: we moeten ervoor zorgen dat ons immuunsysteem optimaal verzorgd wordt. Het is bekend dat 80% van je weerstand in je buik bepaald wordt.

  Ons darmstelsel is een ingewikkeld systeem. De meest belangrijkste functies die worden omschreven, zijn het opnemen van voedingsmiddelen, het produceren van vitamines en hormonen zoals serotonine, vochtopname en natuurlijk het uitscheiden van onverteerbare voedselresten.
  De darmflora is belangrijk voor productie van vitamines, het verteringsproces, de bescherming tegen ‘slechte’ bacteriën en het in conditie houden van de darm zelf.

  Barrière
  Onze darmen hebben, net als de huid, het slijmvlies in de mond en de luchtwegen, een barrièrefunctie. Deze barrière bestaat uit een slijmvlieslaag, darmflora, lymfeweefsel en speciale eiwitten (de ‘tight junctions’). Deze tight junctions kunnen worden gezien als een soort poortjes waarlangs verteerde voedingsstoffen opgenomen worden. Deze poortjes moeten selectief open en dicht kunnen gaan. Wanneer de tight junctions goed kunnen openen en sluiten, is de darm gezond.
  Schadelijke stoffen mogen deze barrière logischerwijs niet passeren. Gebeurt dit wel, dan komt het immuunsysteem in actie om zo snel mogelijk gezondheid te herstellen.
  De tight junctions kunnen beschadigd raken door onder andere:
  – chronische stress: door aanmaak van cortisol
  – medicamenteus: ontstekingsremmers, maagzuurremmers, anticonceptiemiddelen
  – verkeerde voedingsgewoonten: overmatig koolhydraatgebruik, bepaalde eiwitten (gluten, saponines, lectines), zuivel, peulvruchten, soja

  Vicieuze cirkel
  Wanneer de tight junctions verzuimen om de barrière­functie te handhaven, dan kunnen schadelijke stoffen continu de darmwand passeren en in ons systeem terechtkomen. Dit gebeurt vrij regelmatig in ons dagelijks leven, wat dan ook voor een continue activatie van ons immuunsysteem zorgt. Dit zorgt op den duur ook voor activatie van een deel van het zenuwstelsel, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
  Intoleranties en allergieën
  Omdat het immuunsysteem een geheugen heeft door specifieke antilichamen aan te maken, kan door chronische activatie van het immuunsysteem iemand op den duur intoleranties of zelfs allergieën ontwikkelen. Het doel is dan ook om eerst de aangedane barrières op te bouwen.

  Osteopathie
  De osteopaat zal je klachten eerst grondig uitvragen. Daarna volgt er een onderzoek van je lichaam. Na het onderzoek kan de balans worden opgemaakt en wordt er gekeken hoe je darmstelsel voldoet aan de volgende eigenschappen:
  – mechanisch: kan de darm bewegen of is deze verkleefd?
  – neurologisch: hoe beweegt het zenuwstelsel?
  – vasculair: hoe staan de aan- en afvoer van bloed ervoor?
  – metabool: hoe gaat de stofwisseling?

  Iedere eigenschap wordt geoptimaliseerd, zodat je darmstelsel ook de mogelijkheid heeft om te kunnen gaan herstellen. Daarnaast zullen in een aantal gevallen ook specifieke voedingsadviezen worden gegeven om de darm aan de binnenkant weer terug op te kunnen bouwen.
  Na verloop van tijd zul je merken dat je stoelgang beter wordt, de buikpijn minder wordt, je minder vaak een opgeblazen buik hebt, je minder vaak ziek bent en je je een gezonder mens voelt!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply