Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Reflexzonetherapie: ontspanning in een zware tijd
  Rate this post

  Als je geconfronteerd wordt met kanker, staat je leven stil. Je ondergaat diverse onderzoeken en behandelingen, waarbij je te maken krijgt met spanningen, stress en allerlei bijwerkingen. Met reflexzonetherapie kun je je lichaam laten ontspannen en inspelen op deze bijwerkingen.

  Bij reflexzonetherapie worden beide voeten behandeld. De voeten zijn onderverdeeld in verschillende zones die corresponderen met het lichaam. Door het behandelen van deze zones gaat er een stimulerende werking uit naar het corresponderende deel. Blokkades worden opgeheven, het bloed gaat beter stromen en het immuunsysteem wordt gestimuleerd. Reflexzonetherapie kan helpen om gifstoffen (restanten van de chemotherapie, medicijnen en/of door bestraling beschadigde cellen) versneld af te voeren.

  In alle fasen van het traject
  Een reflexzonetherapiebehandeling kan prima ingezet worden bij kankerpatiënten, voor, tijdens en na de behandelingen, uiteraard in overleg met de arts of specialist. Tijdens de behandelingen tegen kanker kan reflexzonetherapie je weerbaarheid vergroten, waardoor je het traject beter kunt doorstaan, en bij het herstel na alle behandelingen kan reflexzonetherapie helpen bij de verwerking, wanneer je niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Uit recent onderzoek is gebleken dat ex-patiënten de periode na de behandeling als erg zwaar ervaren. Reflexzonetherapie kan dan die extra steun zijn.

  Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen vanuit de aanvullende verzekering rond ‘alternatieve geneeswijzen’.

  Onderzoek naar effecten
  In 2014 is in een ziekenhuis in Breda een pilotstudie gedaan naar de effecten van reflexzonetherapie bij patiënten met borstkanker. Uit de resultaten bleek dat de patiënten minder last hadden van de bijwerkingen van de chemokuur. Dit gold ook voor andere vormen van kanker. Ook in de Verenigde Staten is er onderzoek gedaan, rond de vraag of reflexzonetherapie het beter deed dan een gewone voetmassage bij vrouwen die chemotherapie kregen. Het bleek dat de vrouwen die reflexzonetherapiebehandelingen kregen, na 11 weken lichamelijke verbeteringen zagen: ze hadden minder last van kortademigheid en functioneerden beter. De algemene conclusie was: ‘Reflexzonetherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de conventionele kankerbehandeling en de levenskwaliteit van mensen met kanker aanzienlijk verbeteren.’

  Over Vitalità Strijp-S
  Therapeut Ineke Wisse van Vitalità is van oorsprong oncologieverpleegkundige en al jaren werkzaam in het ziekenhuis. In 2008 heeft ze de vierjarige beroepsopleiding Reflexzonetherapie voltooid aan de Academie voor Natuurgeneeswijzen Zuid Nederland (ANZN) in Eindhoven. In 2009 is Ineke gestart met Vitalità, een praktijk voor ontspannings- en reflexzonetherapie, waar ze in de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan; niet alleen rond de behandeling van stressgerelateerde klachten, maar ook op het gebied van ondersteunende reflexzonebehandelingen bij chemotherapie en chronische ziekten. Vitalità is gevestigd in het Glasgebouw van Strijp-S in Eindhoven, op de derde verdieping.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply