Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Na regen komt {zonneschijn} wijn

  Tijdens de zomermaanden, op een zwoele zomeravond, met vriendinnen op het terras genieten van een glas wijn, of twee, of drie. Wie kent het niet? Het goede weer, het ontbreken van een dagelijkse routine en meer sociale contacten zijn aspecten die met name tijdens de zomermaanden kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op een verslaving óf een terugval in een verslaving. Tijdens de zomermaanden laten mensen zich met name verleiden door alcohol en cocaïne.

  Het gebruik van alcohol en cocaïne helpt mensen om zich meer te ontspannen, het zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen krijgt of het vergroot het gevoel van zelfvertrouwen, en het kan zorgen voor een opgewekt en vrolijk gevoel. Constant Mouton, psychiater en manager zorg van Triora: ‘Meestal hebben familieleden en naasten van verslaafden het eerst door dat er iets aan de hand is. Het grootste probleem is vaak dat de patiënt zelf meestal niet doorheeft dat er daadwerkelijk een probleem is.’

  8 signalen
  Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende aspecten die kunnen wijzen op een verslaving. Hieronder staan 8 signalen die erop kunnen wijzen dat jij of jouw naaste last heeft van een verslaving.

  1. Lichamelijke signalen, zoals een verslechtering van de persoonlijke hygiëne en neusbloedingen. Het is ook gebruikelijk dat verslaafden hun verslaving proberen te verbergen door middel van geuren die de verslaving kunnen verbergen (pepermuntjes, parfums, wierook enzovoort).

  2. Veranderingen in stemming. Prikkelbaarheid of depressie is vaak een duidelijk teken dat er iets speelt. Het kan ook zijn dat iemand juist meer tijd alleen wil doorbrengen of dat iemand geen interesse heeft om iets te ondernemen.

  3. Signalen vanuit het werk of op school. Mensen die last hebben van een verslaving, kunnen zich vaak minder goed concentreren op het werk of op school. Zij zijn vaak sneller afgeleid en kunnen niet meer op hoog niveau presteren.

  4. Vanuit het gezin en sociale relaties kunnen er signalen zijn dat iemand geïsoleerd raakt of vriendschappen afhoudt.

  5. Veranderingen in aankoopgedrag en bezittingen, bijvoorbeeld in het bezit zijn van meer of minder geld dan gebruikelijk.

  6. Veranderingen in routine, zoals een gebrek aan eetlust, afgewisseld met episodes van ongecontroleerde honger.

  7. Gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en terugkerende verkoudheid, roodheid in de ogen, irritatie van de keel, ongemak enzovoort.

  8. Tolerantie en onthoudingsverschijnselen. Om onderscheid te maken tussen iemand die verslaafd is en een sociale drinker, moet rekening worden gehouden met tolerantie: de gewenning aan een bepaalde hoeveelheid alcohol of drugs, waardoor het lichaam meer nodig heeft van hetzelfde middel.

  Onthoudingsverschijnselen bij een alcoholverslaving kunnen zijn: bleekheid, koorts, een koude huid en bijvoorbeeld angst. Bij een cocaïneverslaving kunnen onthoudingsverschijnselen bestaan uit: depressie, verhoogde eetlust, vermoeidheid, verminderde activiteit en onaangenaam en intens dromen.

  Familie en naasten kunnen van essentieel belang zijn als het gaat om de bewustwording van het probleem en het zoeken van hulp. Er is veel moed voor nodig om te erkennen dat je een probleem met verslaving hebt. Heb je een probleem met verslaving (alcohol, drugs, gokken of gamen)? Triora kan helpen!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply