Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Reisvaccinaties: voor dichtbij en ver weg
  Rate this post

  De zomer is begonnen! Elk jaar reizen veel gezinnen naar mooie bestemmingen in Nederland of in het buitenland. In veel landen buiten West-Europa komen nog steeds infectieziekten voor zoals Hepatitis A; ook in landen die minder risicovol lijken, zoals Marokko, Turkije of Kaapverdië. GGD Drenthe adviseert je graag over het voorkomen van gezondheidsrisico’s op reis.

  Hepatitis A is een besmettelijke ziekte van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus krijg je via de mond binnen, bijvoorbeeld door besmet water of voedsel. Hepatitis A begint met algehele malaise, griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen worden de huid en het oogwit geel, wordt de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig.
  Hepatitis A kan zich na terugkomst van vakantie verspreiden via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken. In sommige gevallen krijgen kinderen geen klachten, maar dragen ze wel het virus bij zich en zijn ze dus besmettelijk, bijvoorbeeld via de ontlasting. Besmetting is onder andere mogelijk wanneer de luier wordt verschoond en daarna de handen onvoldoende zijn gewassen.

  Uitzoeken
  ‘Soms gaan ouders er ten onrechte van uit dat hun kinderen de benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Maar Hepatitis A is hier geen onderdeel van. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken of je naar een bestemming reist waar dit voorkomt. In dat geval kun je een afspraak maken met de GGD voor advies en vaccinaties’, aldus Monica Gerding, verpleegkundige reizigersadvisering bij GGD Drenthe.

  Afspraak maken
  Reizigers kunnen 24 uur per dag online een afspraak maken bij GGD Drenthe voor een reisadvies op maat. Hiervoor ga je naar www.ggddrenthe.nl. De reizigersspreekuren zijn in Assen, Emmen, Meppel en Hoogeveen. Daarnaast is het mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via 0592-306244 (op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur). Probeer de afspraak 4 tot 6 weken voor vertrek te plannen. Ga je langer dan 3 maanden op reis? Ga dan zo snel mogelijk langs.

  Goed voorbereid op reis
  Meer informatie over Hepatitis A en andere reisgerelateerde ziekten vind je op www.ggdreisvaccinaties.nl. Per land staat aangegeven of vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn. Je kunt ook de gratis app ‘GGD reist mee’ downloaden. Deze app voorziet reizigers van allerlei handige tips, zoals benodigde vaccinaties, noodnummers per land en ‘wat te doen bij …’ De app is geschikt voor Android en iOS.

  Op reis met kinderen
  Ga je met kinderen op reis? Bereid je dan goed voor. Kinderen zijn namelijk gevoelig voor ziekten, kou, warmte en zon. In veel (sub)tropische landen (ook Turkije, Kaapverdië en Marokko) en in Oost-Europa zijn de gezondheidszorg en hygiëne niet zo goed als in Nederland. Daardoor loop je daar een groter gezondheidsrisico. De verpleegkundigen van GGD Drenthe adviseren je graag. In het reizigersspreekuur hoor je bijvoorbeeld meer over de behandeling van reizigersdiarree bij kinderen en bescherming tegen muggen, teken, vuil zwemwater en zonlicht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply