Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Je relatie als spiegel
  Rate this post

  Een liefdesrelatie werkt als een spiegel: via onze partner ontmoeten wij onszelf. Dit is één van de waardevolle aspecten van een langdurige relatie. Je partner ziet je mooie kanten en confronteert je ook met aspecten van jezelf die je liever verborgen houdt. Dit kan soms pijnlijk zijn en tegelijk liggen hierin ook mogelijkheden voor groei! Zo kun je elkaars gids en steun zijn.

  Vaak zien wij bij partners dat zij de confrontatie met zichzelf niet aangaan en de neiging hebben te vluchten in actieve controlepatronen (bijvoorbeeld controlegedrag, partner beschuldigen, vreemdgaan) of passieve controlepatronen (bijvoorbeeld terugtrekken in werk / hobby, vermijden van intimiteit, pleasen). Veelal speelt ook de onderhuidse angst om elkaar kwijt te raken een rol. Verandering kan onzekerheid betekenen; iets wat wij als mensen van nature liever vermijden. Afspraken maken lijkt dan een oplossing, maar dit gaat meestal slechts een korte periode goed.

  Persoonlijke klik essentieel
  Relatietherapie kan zeer verhelderend werken. Wij zijn als stel inmiddels zo’n dertig jaar samen en kennen zelf ook de positieve invloed van relatietherapie. Maar waar let je dan op bij het kiezen van de juiste therapie en therapeut? Naast deskundigheid is een persoonlijke klik essentieel om in vertrouwen tot verandering te kunnen komen. Wij stellen vaak voor om samen de relatie te begeleiden. Er is dan meer evenwicht en het voorkomt dat één van de twee een betere band met de therapeut heeft of meent te hebben.

  Verschillende methodieken
  Vanuit onze brede scholing en ervaring maken wij gebruik van verschillende methodieken. Een heel bekende en effectieve methode is EFT (Emotionally Focused couples Therapy). Wanneer de situatie dat vraagt, werken wij ook vanuit een systemische invalshoek. In New York hebben wij de opleiding tot Exceptional Marriage Mentor gevolgd; een aanpak die zich niet alleen tot praten beperkt, maar waarbij partners ook fysiek in beweging komen. Iets wat in de thuissituatie ook regelmatig speelt. Op deze manier kunnen wij partners helpen meer gevoel bij zichzelf en bij de ander te krijgen. Daardoor kan er een belangrijke verschuiving plaatsvinden: van ‘ergens iets van vinden’ naar ‘ergens iets bij voelen’. Voelen doe je immers vanuit je lichaam. Ervaringen uit het verleden die sturend zijn in ons dagelijks doen en laten, liggen opgeslagen in de cellen van ons lijf. Met een groeiend lichaamsbewustzijn kunnen partners dit ervaren, waardoor er weer wederzijds begrip en empathie ontstaat. In het werken met stellen streven wij ernaar dat zij nieuwe gewaarwordingen opdoen.

  Natuurlijke verandering
  Het zijn juist deze ervaringen en inzichten die bijdragen aan een natuurlijke verandering in de relatie. Over het algemeen hebben stellen aan zo’n vier tot zes sessies ­voldoende. Liefde, creativiteit en spontaniteit krijgen dan weer ruimte!

  Heb jij het gevoel dat liefde en eros meer zouden kunnen stromen in jullie relatie? Als dat zo is, wat gaan jullie daar dan aan doen?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply