Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • De relatie tussen voeding en de huid
    Rate this post

    Als we kijken naar wat er dagelijks op ons bord ligt en dat vergelijken met een paar jaar geleden, dan is er heel wat veranderd. Tegenwoordig starten we met havermout, kiezen we vaker voor een salade en eten we weinig koolhydraten. Zeker nu uit onderzoek bekend is dat een dieet met veel koolhydraten huidveroudering versnelt, is het een stuk makkelijker geworden om dat bord pasta of die witte boterham met hagelslag te laten staan.

    Vanaf de jaren ’30 tot de jaren ’60 was het eigenlijk heel standaard dat je bij acne-problematiek ook voedingsadvies van je arts kreeg. Dit veranderde toen er twee kritische onderzoeken verschenen die de relatie tussen voeding en acne als een mythe bestempelden. Niet omdat bewezen was dat er geen verband was, maar omdat er te weinig goed onderzoek was om aan te tonen dat die relatie wél bestond. Best begrijpelijk, want als er íets moeilijk aan te tonen is, dan is het wel de invloed van voeding. Maar ook als iets niet overduidelijk aangetoond is, dan wil dat niet automatisch zeggen dat het niet waar is. Iedere ervaringsdeskundige weet al lang dat er wel degelijk een relatie is tussen huidproblemen en jouw dieet. Doordat acne bij volwassenen blijft toenemen, wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en huidproblemen.

    Verminderen van acne
    De ontwikkeling van acné heeft naast een verstoorde hormoonhuishouding ook vaak met een verstoorde balans tussen goede en slechte bacteriën en een gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen te maken. Antibioticagebruik, zuivel en een hoge inname van suikers en koolhydraten dragen bij aan acné. Voeding met een lage glycemische index vermindert acne.

    Voedingstips:
    • Verminder je suiker- en koolhydraatinname.
    • Eet ongeraffineerde granen en koolhydraten zoals rogge, boekweit, gierst, spelt, zuurdesem en havermout.
    • Eet volop groenten en een beetje fruit zoals rood fruit, groene appel en grapefruit.
    • Vermijd vetarme tussendoortjes als ontbijtkoek en eierkoek; ze bevatten vaak meer suikers en koolhydraten.
    • Gebruik een goed probiotica­supplement zoals Bio-Kult.
    • Gebruik supplementen zoals ­probiotica, vitamine D, omega 3-vetzuren, vitamine A, bijenpollen en eventueel multi-vitamines.

    Aanpak bij eczeem
    Bij eczeem is er een sterke relatie met voedsel­allergieën, candida en een verstoring in de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm en de huid. De belangrijkste triggers voor eczeem zijn melk, gluten en teveel suikers en koolhydraten.

    Voedingstips:
    • Verminder je suiker- en koolhydraatinname.
    • Eet ongeraffineerde granen en koolhydraten zoals rogge, boekweit, gierst, spelt, zuurdesem en havermout.
    • Eet volop groenten en een beetje fruit zoals rood fruit, groene appel en grapefruit.
    • Laat alle melkproducten staan. Gluten hoef je alleen te vermijden als er duidelijke aanwijzingen zijn dat je daar last van hebt.
    • Gebruik een goed probioticasupplement zoals Bio-Kult.
    • Gebruik supplementen zoals omega 3-vetzuren, vitamine D, probiotica en eventueel multi-­vitamines of een b-complex.

    Verminder rimpelvorming
    Advanced Glycation Endproducts, AGE, zijn ­schadelijke stoffen die in ons lichaam komen door veel suikers en koolhydraten te eten en door voeding te roosteren, bakken, frituren en braden. AGE’s zorgen voor verstijving van alle weefsels en dragen zo bij aan rimpelvorming.

    Voedingstips:
    • Beperk je suiker- en koolhydraatinname.
    • Eet ongeraffineerde granen en koolhydraten zoals roggebrood, boekweit, speltbrood, quinoa en havermout.
    • Eet volop groenten en een beetje fruit zoals rood fruit, grapefruit en groene appel.
    • Eet voedingsmiddelen die AGE-vorming ­tegengaan zoals gember, kurkuma, bosbessen en vitamine C.
    • Gebruik een goed probioticasupplement zoals Bio-Kult en gefermenteerde voeding zoals kefir en gefermenteerde groenten.
    • Gebruik supplementen zoals vitamine C, ­vitamine D, omega 3-vetzuren en aloë vera.

    Rosacea behandelen
    Rosacea is gelinkt aan een overgroei van schadelijke bacteriën in de darm. Suikers, melk, alcohol of gluten verergeren de symptomen en klachten. Dit verschilt per persoon. Het is goed om een dagboekje bij te houden om te bepalen wat jouw triggerfoods zijn. Bij rosacea is het belangrijk om suikers en koolhydraten laag te houden, goede bacteriën toe te voegen en triggerfoods in ieder geval tijdelijk uit de voeding weg te laten.

    Voedingstips:
    • Verminder je suiker- en koolhydraatinname.
    • Eet met mate ongeraffineerde granen en ­koolhydraten zoals rogge, boekweit, zuurdesem, spelt en havermout.
    • Eet volop groenten en een beetje fruit zoals rood fruit, citroen en groene appel.
    • Gebruik een goed probioticasupplement zoals Bio-Kult en gefermenteerde voeding zoals ­(water/kokos)kefir en gefermenteerde groenten.
    • Gebruik supplementen zoals probiotica, vitamine D, kurkuma en oregano-olie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply