Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3.6/4 - (2 stemmen)
  • Relatietherapie vast onderdeel bij kanker
    3.6/4 - (2 stemmen)

    ‘Ik durf gewoon niet te zeggen hoe bang ik ben’, zegt hij. ‘Er moet toch iemand overeind blijven. Ik regel het huishouden, ga mee naar het ziekenhuis en tussendoor probeer ik ook mijn werk goed te doen. Ik ben heel sterk, maar ook zó moe.’ ‘Ik ben echt dankbaar voor wat hij allemaal doet’, zegt zij in tranen, ‘maar soms heb ik alleen behoefte aan een arm om mij heen of samen een stukjewandelen, omdat ik zo verdrietig ben.’

    Een paar zinnen uit een gesprek met een echtpaar dat ik zag 4 maanden na de diagnose ‘borstkanker’ bij haar. Ze zaten samen in de achtbaan van alle onderzoeken en behandelingen. Alles wordt uiteraard ingezet om te overleven en soms wordt vergeten om stil te staan bij alle vragen en emoties die de diagnose oproept.

    Afhankelijk van hoe ieder geleerd heeft om met deze heftige emoties om te gaan, kan kanker leiden tot een verlies aan onderlinge verbinding en een gemis aan intimiteit. Wat vertel je elkaar wel, welke emoties toon je niet en hoe kun je elkaar steunen in ingewikkelde en angstige periodes?Patiënten en hun partners zijn bij mij van harte welkom. Als relatie­therapeut begeleid ik hen door de verschillende fases van het ziekte­proces, help verhelderen en geef ruimte en aandacht aan een ieder, waardoor de onderlinge verbondenheid kan herstellen. Vanuit mijn kennis en ervaring als huisarts denk ik dat aandacht voor de relatie een vast onderdeel in de behandeling bij ernstige of chronische ziekte hoort te zijn.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
  • Geplaatst door Mieke de waal op oktober 17, 2016, 6:59 pm

    Mooi artikel!

    Beantwoorden →