Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Relatietherapie: verhuizen of verbouwen?
  Rate this post

  Je kunt het hebben van een relatie vergelijken met het hebben van een huis. Door allerlei oorzaken kan het huis, dat je in het verleden met zoveel enthousiasme en vol verwachtingen bent gaan bewonen, je minder of helemaal niet meer bevallen. De oorspronkelijk knusse woning voelt op een gegeven moment als beklemmend, er zijn kinderen bijgekomen of ze zijn zelfstandig gaan wonen, je smaak en of verwachting is veranderd, er is een verborgen gebrek aan het licht gekomen (bijvoorbeeld een verslaving of geweld), er hebben enkele aardbevingen plaats­gevonden, zoals in Groningen (je voelt je onveilig en alleen) of er is totaal onverwacht een auto door de voorgevel naar binnen komen rijden (ontrouw).

  Natuurlijk kun je besluiten om een nieuw huis te gaan zoeken, maar zeker als je er al een tijd woont, zijn er vaak allerlei ervaringen in het huis en de directe omgeving die je daar hebben doen wortelen. Bovendien: ook in een nieuw huis in een andere omgeving is het afwachten wat dat gaat brengen. Dan kan een kleine of een grote verbouwing van je huis een prima optie zijn.

  Relatietherapie is vaak net als de verbouwing van je huis: een hoop werk en gedoe, maar wat ben je achteraf blij dat je het toch hebt gedaan!

  Bovenstaande metafoor van ‘je huis verbouwen’ ontleen ik aan de uitspraak ‘Een nieuwe relatie met dezelfde partner’ van Esther Perel, een wereldberoemde Vlaams-Amerikaanse relatietherapeute. Haar begin dit jaar verschenen boek ‘Liefde in Verhouding’ is een must voor elk stel. Op 2 september is zij te zien in het tv-programma ‘Zomergasten’. Wat de meeste mensen zich overigens niet realiseren, is dat wij nog nooit voor de uitdaging hebben gestaan om een langdurige relatie te hebben. De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen 100 jaar van 40 jaar naar circa 80 jaar gestegen. Dus als bijvoorbeeld rond je 45e jaar jullie kinderen de deur uit zijn, hebben jullie in principe nog 35 jaar om samen van het leven te genieten. Althans, dat is wel de bedoeling.

  Verder zijn onze verwachtingen over wat onze partner allemaal moet doen enorm gestegen. Natuurlijk is het fantastisch dat we tegenwoordig beiden werken om ons te ontplooien en een inkomen te genereren, maar als er ook nog kinderen zijn, wordt de tijd om aandacht voor en met elkaar te hebben als man en vrouw vaak wel erg beperkt. Teneinde je man-vrouwrelatie gezond en gelukkig te houden, is het daarom essentieel om je relatie goed te onderhouden door voldoende tijd voor elkaar te hebben. Als je relatie begint te knellen, is het tijd geworden om je ‘samenlevingscontract’ te bespreken en aan te passen. Waar je er met je partner niet uit komt, kan een goede relatietherapeut helpen.

  Gerard van Knijff

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply