Rate this post
 • Relationele of persoonlijke problemen?
  Rate this post

  In mijn praktijk Refryn heb ik relatiegesprekken met Floor en Theo. Floor heeft sinds kort een affaire met Gertjan. De communicatie met haar echtgenoot loopt moeizaam. Gertjan luistert naar haar, heeft begrip, geeft waardering en is betrokken op haar. Zij mist de emotionele verbondenheid met Theo. Deze affaire was voor Floor eerder een ‘protestaffaire’ tegen het feit dat Theo geen interesse en aandacht toont, dan een verlangen naar een andere man.

  In de therapiegesprekken blijkt dat Theo wel vaak contact met haar probeert te krijgen en interesse toont, maar opgeeft als een reactie van haar kant uitblijft.
  Floor omschrijft zichzelf als een teruggetrokken persoon, die weinig deelt met anderen en veel met de vraag bezig is hoe anderen haar zien. Zij is daarover onzeker. Ze wordt prikkelbaar als Theo toenadering zoekt.

  Buitenspel
  Het terugtrekgedrag van Floor roept onzekerheid en angst op bij Theo. Hij voelt zich buitenspel gezet, waardoor hij nogmaals toenadering probeert te zoeken. Omdat hij behoefte heeft aan lichamelijk contact, is dat zijn manier van contact zoeken met haar. Dit versterkt haar irritatie echter en zij trekt zich verder terug. Uiteindelijk trekt ook Theo zich steeds meer terug. Zo zitten beiden in een zichzelf versterkende neerwaartse spiraal. Beiden hebben behoefte aan emotionele verbondenheid, maar de manier waarop ze dit doen, leidt eerder tot verwijdering dan tot toenadering.

  Doorvragen
  Floor beseft evenwel dat ze wel graag wil dat Theo moeite doet om met haar te praten en dat hij moet doorvragen. Wanneer hij afhaakt, doordat zij geen respons geeft, voelt zij zich alleen in de relatie.
  Onder mijn aanmoediging zegt zij dit op een prachtige wijze tegen Theo. Theo is ontvankelijk voor haar, geeft aan dit graag te willen doen, en geeft haar een omhelzing en een kus. Floor raakt geëmotioneerd.

  Verbondenheid
  In de gesprekken daarop blijkt dat Floor speelse lichamelijke aanrakingen van Theo kan verdagen, omdat ze weet dat hij dit nodig heeft om bevestigd te worden in hun liefde. Theo is in staat om door te vragen, maar kan ook met een gerust hart toestaan wanneer zij zich even terugtrekt als zij dat nodig heeft. Dat levert bij hem geen angst meer op.
  Wanneer ik hen na een half jaar nog eens spreek, zijn beiden gelukkig, en de onderlinge verbondenheid is nog steeds aanwezig.

  Werken aan herstel
  Dit is één van de echtparen die door Refryn is geholpen. Refryn heeft hart voor relaties en mensen en wil helpen om te werken aan herstel van psychische of relatieproblemen. Na gemiddeld vijf consulten is vaak al echt merkbare verandering te realiseren.

  – Je kunt je rechtstreeks aanmelden bij Refryn.
  – De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel van de therapie vanuit de aanvullende verzekering.
  – De gesprekken vinden plaats op donderdag (ook ’s avonds) en vrijdag.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply