Als patiënt kennen we het. Je wereld staat op zijn kop en behandelingen in allerlei vormen volgen elkaar op. Je vertrouwen in je eigen lijf heeft vaak een flinke knauw gekregen. Daarnaast kun je tijdens en na de behandeling last krijgen van allerlei klachten, zoals een verminderde conditie, vermoeidheid, pijn, neerslachtigheid, angst en onzekerheid. Zelfs jaren na je behandeling blijven klachten bestaan, maar wat kun je ermee?
Als hulpverlener kennen we het. Veel kankerpatiënten zijn na behandeling moe. En na twee jaar heeft 20-40% van de ex-kankerpatiënten nog steeds last van extreme vermoeidheid. Wat moet je hier als hulpverlener mee? Is er een somatische verklaring? Of kost het verwerkingsproces veel energie? Vaak is er geen concrete oorzaak aan te wijzen, maar de patiënt zit er wel mee! Net als met zijn concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Hoe serieus moet je het nemen en wat kun je praktisch voor de patiënt doen?
Er valt nog veel te verbeteren als het gaat om het aanbieden van de juiste behandeling van vermoeidheid.
De feiten
– 80 tot 90% van de patiënten is extreem vermoeid tijdens behandeling
– Bij 20 tot 40% van de genezen patiënten neemt de resterende vermoeidheid extreme vormen aan
– 70% daarvan slaapt of rust overdag
– De vermoeidheid verschilt per type kanker. Bij prostaatkanker is 14% na een jaar nog vermoeid, bij borstkanker 20%, gastro-intestinaal 28% en bij andere tumoren 38%.
– Bij 14-38% is de vermoeidheid al aanwezig voor de behandeling
Herstel en Balans
OCA Rotterdam heeft jarenlange ervaring in revalideren tijdens en na kanker door middel van het programma Herstel en Balans. Herstel en Balans heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de huidige IKNL-richtlijn ‘Oncologische revalidatie’. Wij hebben deze, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum, vertaald in een oncologisch revalidatieprogramma, gebaseerd op een ‘evidence based’ behandeling. Wij zijn blij dat we sinds januari 2016 de oncologische revalidatie kunnen aanbieden en dat deze nu binnen het basispakket valt van de zorgverzekering. Op 12 september hebben we in de Van Nelle-fabriek een symposium gehouden om kennis te kunnen delen.
Je kunt als cliënt vrijblijvend een afspraak maken voor meer informatie (zie www.ocarotterdam.nl of www.oca.nl) over onze mogelijkheden, om de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling zo goed mogelijk te maken!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel