Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De rol van de huidtherapeut na borstkanker
  Rate this post

  Na de diagnose borstkanker volgt er vaak een traject in het ziekenhuis; operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel, je probeert je leven van voor de diagnose borstkanker waarschijnlijk weer zo goed mogelijk op te pakken. Het kan echter zijn dat je nog klachten ondervindt van deze intensieve periode in het ziekenhuis.

  De huidtherapeut behandelt en begeleidt patiënten die klachten na borstkanker ondervinden. ‘Wij kunnen hulp bieden bij het ontstaan van lymfoedeem. Dit kan in meer of mindere mate voorkomen na een operatie waarbij de lymfklieren deels of geheel zijn verwijderd’, legt Iris Wijler, gecertificeerd huidtherapeute bij Zorgpraktijk Avenue ­Carnisse, uit. Klachten van een dikker wordende hand of arm kunnen behandeld worden door manuele lymfdrainage, zwachtelen en het opmeten van een armkous. De armkous kan ook preventief worden opgemeten om zo te voorkomen dat lymfoedeem kan ontstaan. Bij het niet optimaal meer kunnen bewegen of strekken van de arm kan een litteken of kunnen littekens tot last zijn. ­Littekentherapie behoort ook tot de behandelingen die een huidtherapeut uitvoert. Het soepel maken van littekens door littekenmassage kan ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid weer terugkomt en dat een litteken er beter gaat uitzien. Dit heeft vaak tijd nodig.

  Zelfmanagement
  In een enkel geval kan het zijn dat de huidtherapeut na borstkanker een blijvende rol gaat spelen. Een stukje zelfmanagement komt dan om de hoek kijken. Zelfmassage, het zelf opmeten van de arm en het jaarlijks opmeten van een nieuwe steunkous wordt vaak als prettig ervaren. Zo blijf je onder controle bij de huidtherapeut, maar heb je de controle ook weer een beetje zelf in de hand.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply