Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De rol van voeding en hypnose bij herstel
  Rate this post

  Als leerling-verpleegkundige ontmoette Astrid Tanis in Daniel den Hoed een jongen die met voeding een tumor in de hersenstam liet slinken. De ouders waren daarvan overtuigd; de artsen noemden het ‘spontane genezing’. Dat is nu 40 jaar geleden. Haar interesse naar spontane genezingen was gewekt. Ze verslond boeken en artikelen over dit onderwerp. Ze las dat behalve voeding ook psycho-oncologische therapie kon bijdragen aan een gezonder lichaam. Het verbaasde haar dat iedere benadering een eigen hokje had en vroeg zich af waarom er geen combinatietherapie bestond. Het duurde tot 2004 dat ze dit in een eigen praktijk vormgaf.

  In 1996 schreef Johannes Nicolaas Schilder het boek ‘Spontane regressie van kanker – een onderzoek naar de aard en oorzaken van psychologische veranderingen in de pre-regressionele periode’. In het boek staan verschillende casussen van spontane regressie van kanker. Kenmerkend was dat de genezen kankerpatiënten trouw bleven aan hun eigen intuïtie en niet klakkeloos volgden wat anderen van hen verlangden. Ook heel belangrijk was een steunsysteem dat deze ‘eigenzinnigheid’ respecteerde. Uit Schilders ­onderzoek blijkt dat een behandelaar in de eerste plaats goed moet informeren om vervolgens de intuïtie van de patiënt te laten spreken. Om goed te kunnen informeren, moet je zelf breed geïnformeerd zijn. Dit ontbreekt in ­ziekenhuizen, net als de waardering voor eigenwijsheid, of de invloed van levensstijl op de gezondheid.

  Je intuïtie aan het woord
  Stress en een ongezonde levensstijl vallen onder ‘roofbouw’. Stress, uitputting en onvoldoende goede bouwstoffen uit voeding zijn een aanslag op het immuunsysteem en dat betekent minder kans om verkeerde cellen en ziektekiemen op te ruimen. Hypnose en energiepsychologische interventies brengen rust. Intuïtie huist in het onderbewuste en vanuit de hypnotische trance kan deze intuïtie na jarenlange onderdrukking eindelijk aan het woord komen.

  In 2002 besloot Astrid haar hart te volgen. Vanuit de stelling van Hippocrates dat ‘voeding je medicijn moet zijn’, bleef ze dit bestuderen en volgde ze bijscholingen hierin. Zo volgde ze een opleiding tot medisch hypnotherapeut. Haar achtergrond als verpleegkundige speelde mee in haar keuze voor vakken als psycho-oncologische therapie en pijnreductietechnieken, maar ook de bewezen werkzame hypnose bij prikkelbaredarmsyndroom hadden haar interesse.

  Goede resultaten
  Astrid: ‘Ik hoorde dat mensen goede resultaten hadden met energetische therapieën zoals EFT en frequentietherapie en ook dit gebruik ik in mijn praktijk. Binnen de EFT spreken we van ‘energietoxinen’. Ik vind dat een mooie metafoor: toxinen die jou je lichaamsenergie ontnemen. Dit kunnen negatieve gedachten zijn, maar ook gifstoffen in voeding, onderdrukte trauma’s of toxische relaties. Met hypnose, EFT en goede voeding kunnen veel van deze toxinen worden opgeruimd. Ik wil mensen ­keuzemogelijkheden geven in therapieën die bestaan naast de reguliere behandeling. Mijn vraag is altijd: ‘Wat wil je zelf?’. Ik leer mensen dichter bij hun intuïtie te komen. Ik leer ze eigenwijzer te zijn.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply