Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Rouwen doe je zelf, maar hoeft niet alleen
  Rate this post

  ‘Toen mijn partner en levensmaatje in 2008 overleed, bleef ik achter met onze twee jonge kinderen. Ineens werd ik geconfronteerd met vragen als: ‘Wie ben ik zonder hem na meer dan 17 jaar samen?’ ‘Hoe ga ik alleen verder met mijn verdriet en de zorg voor mijn kinderen?’ ‘Wat vind ik belangrijk in het leven en hoe geef ik dat vorm?’ Die gebeurtenis en de periode erna heeft mijn leven veranderd. Ik wilde betekenis geven aan wat me was overkomen en dat was een bijzonder proces.’

  ‘Door deze ervaring sta ik anders in het leven. Zelf heb ik tijdens dit proces ook begeleiding gehad op verschillende manieren. Van reguliere tot alternatieve trajecten en creatieve therapie. Dit heeft me veel nieuwe inzichten gegeven in mezelf en een andere kijk op het leven. Het heeft me ook doen beseffen dat aan iedere gebeurtenis meerdere kanten zitten. Bijvoorbeeld dat groot verdriet en gemis ook aangeeft dat iets heel mooi is geweest. Daar voel ik dankbaarheid voor.’

  (Ervarings)deskundige
  Aan het woord is Therèse Siebenga. Haar ervaring met verlies en rouw en de zingeving die daar bij komt kijken, heeft haar geïnspireerd om anderen ook te helpen gedurende het proces. ‘Ik heb veel geleerd door de opleidingen die ik ben gaan doen op het gebied van rouwbegeleiding en coaching. Naast het kijken en erkennen van het verlies hecht ik ook veel waarde aan heling en weer een fijn leven kunnen gaan leven waarin het verlies verweven is. Want er zit geen einde aan gemis. Het verdriet verandert, maar kan ook na jaren soms nog voelbaar zijn. In het verweven kun je vragen tegen komen die gaan over: ‘Hoe geef je weer zin aan het leven?’ Hierin combineer ik mijn ervaringen met de theorie- en praktijkkennis die ik heb opgedaan.’

  Zelfgenezend vermogen
  ‘Naast praten en bijvoorbeeld creatieve opdrachten, is een behandeling met Access Bars™ ook een tool die ik toepas. Natuurlijk gaat dat altijd in overleg, maar het kan een mooie bijdrage zijn aan het proces. Bijvoorbeeld als het moeilijk is om emoties te uiten of bij terugkerende negatieve gedachten of belemmerende overtuigingen. Je hoeft namelijk niet altijd te praten om iets in beweging te zetten of te veranderen. Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen en die wordt aangesproken tjjdens een Bars-behandeling. Door middel van zachte aanrakingen van de 32 energiepunten op je hoofd (de Bars), wordt de spanning die erin zit opgeslagen, losgelaten. Een Bars-behandeling kun je altijd doen, ook als je niet te maken hebt gehad met verlies. Het kan een mooie aanvulling zijn in combinatie met rouwcoaching en kan elkaar versterken. De methode geeft een andere ingang om de pijn van het verlies te helen.’

  Kinder- en groepscoaching
  Naast volwassenen coacht Therèse ook kinderen in haar praktijk. Kinderen gaan anders om met verlies. Omdat ieder vaak in zijn eigen verdriet zit, kan er onbegrip ontstaan. Als je als ouder alleen achterblijft kunnen er allerlei vragen ontstaan over de opvoeding of het gedrag van het kind. De ouder is dan ook nauw betrokken bij de coaching van hun kind(eren). Ze legt uit: ‘In mijn visie is de verbinding tussen ouder en kind essentieel. Ik vind het dan ook belangrijk om dit in de gesprekken mee te nemen. De werkvorm die toegepast wordt, hangt af van het kind. Schilderen, tekenen, bewegen of schrijven kunnen hier onderdeel van zijn.’ Therèse begeleidt ook groepen. Het belang van groepsprocessen in rouw heeft ze ook zelf ervaren: ‘Uitwisselen van ervaringen en emoties geeft herkenning. Mensen die te maken krijgen met verlies en rouw na overlijden van hun partner, zijn vaak de enige in hun omgeving die zoiets overkomt. Je kan het gevoel hebben dat je het alleen ervaart en de rollercoaster aan gevoelens kan twijfel en onzekerheid veroorzaken. Als je dat in een groep kunt delen, kan dat heel steunend zijn. Je rouwt zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen.’

  Ik Zie wie ík Ben en Ga
  Therèse Siebenga werkt vanuit haar praktijk Zie Ben Ga Coaching. Een woordspeling op haar achternaam die de kern van haar visie en werk weergeeft: ‘Je gaat kijken wat er bij je speelt en erkennen wat je ervaart. Daardoor krijg je meer inzicht wie je bent. Dan kun je gaan doen waar je weer blij van wordt om een fijn leven met het verlies te leven.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply