Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Roze ballonnen & gespannen gezichten
  Rate this post

  Blijdschap, bezorgdheid, opluchting of nervositeit. Emoties zijn af te lezen van de gezichten van (aanstaande) ouders en familieleden. Zoals van de trotse opa en oma die met een ‘It’s a girl’-ballon naar de afdeling moeder en kind wandelen. En bij een aanstaande vader die met nerveuze pas het bed van zijn partner volgt naar de afdeling geboorte.

  Stil is het dus nooit, daar bij die centrale ontvangstbalie van het nieuwe Moeder Kind Centrum in ZGT (ZiekenhuisGroep Twente). Dat geldt trouwens voor het hele centrum. Dag en nacht zetten zorgprofessionals zich in voor deskundige zorg rondom de geboorte van kinderen in Twente.

  Samenvoeging
  De afdeling geboorte en de afdeling moeder en kind vormen samen met polikliniek verloskunde het Moeder Kind Centrum, gevestigd in ziekenhuislocatie Almelo. Op de afdeling geboorte vinden bevallingen plaats. Op de afdeling moeder en kind verblijven zieke zwangeren, kraamvrouwen (met hun partner) en hun pasgeborene. Zieke pasgeborenen worden verpleegd binnen het neonatologiegedeelte van de afdeling moeder en kind en op de B-gang. Dat is een combinatie van obstetrie (verloskunde) en neonatologie.
  ‘Tot voor kort zaten de verschillende afdelingen nog op diverse plekken verspreid door het ziekenhuis. Nu is het samengevoegd op één vernieuwde locatie. Daar mogen we best trots op zijn’, aldus Ton Ruikes, voorzitter Raad van Bestuur van ZGT. Hij verrichtte samen met een aanstaande moeder de officiële opening op 16 oktober 2017.

  Gezinsgerichte zorg
  Het Moeder Kind Centrum biedt ruime gezinskamers en regie van de ouders in de zorg voor hun pasgeborene. Alles draait om gezinsgerichte zorg. Dat houdt in dat een jong gezin als eenheid wordt beschouwd. ZGT blijft zich ontwikkelen op het gebied van gezinsgerichte zorg. Medewerkers van het Moeder Kind Centrum zijn onder andere bijgeschoold over coachend verplegen. Deze bijscholing sluit aan op de eigen regie, verant­woordelijkheid en keuzevrijheid van moeder en gezin.

  Lactatiekundigen
  Naast alle patiënten en bezoekers maken ook medewerkers van ZGT hun dagelijkse gang langs de centrale ontvangstbalie van het Moeder Kind Centrum. Zo ook de lactatiekundigen. Zij zijn deskundigen op het gebied van borstvoeding. Bij onder andere problemen met aanleggen, onvoldoende melkproductie, onvoldoende groei van de pasgeborenen of kolfadviezen kan hun expertise worden ingeschakeld. Ook begeleiden en ondersteunen lactatiekundigen aanstaande en jonge moeders die borstvoeding (willen) geven. Zo vindt iedere maand een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding plaats in ziekenhuislocatie Almelo.

  Op dezelfde avond kunnen aanstaande ouders ook aanschuiven bij de voorlichtingsbijeenkomst Bevallen in ZGT. Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

  Wil je meer weten over het Moeder Kind Centrum of over de voorlichtingsavonden? Kijk op zgt.nl/verloskunde.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply