Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Rust & balans voor jou én je kind

  Ouderschap is een van de meest bijzondere maar uitdagende taken in het leven. De een wordt spontaan moeder en is er eigenlijk nog niet klaar voor en zelf nog een kind. De ander heeft een heel diepe wens en doet er alles voor om deze te laten uitkomen en blijft met een leegte of verdriet over wanneer het niet lukt. Of je mag er even aan ruiken en ervaren hoe het is om een kleintje in je buik te voelen maar daar blijft het bij. Het is zo een allesomvattend en gevoelig onderwerp.

  Ik heb weleens iemand horen zeggen: ‘Ik snap het niet. Mijn buurvrouw drinkt, rookt, zorgt niet goed voor zichzelf en krijgt nu al haar vijfde kind en ik let op mijn voeding, neem voldoende rust, doe alles wat de dokter zegt, spuit elke dag hormonen en het wil maar niet lukken. Hoe oneerlijk kan het zijn?’

  Er is geen kant-en-klare oplossing om een goede moeder te worden, maar ook niet om ouder te zijn. Er is geen cursus of opleiding die je kunt volgen, want elk kind is anders. Ook al heb je al 4 kinderen, bij de 5e mag je het wiel weer opnieuw uitvinden en zullen alle tools, regels en oplossingen die je al had verzameld voor je andere kinderen niet allemaal voor dit kind werken. Er is geen cursus ‘word de perfecte moeder’ en de kunst is juist om die ook niet te willen zijn…

  Het moederschap doe je met gevoel en met je hart. En dat is voor iedereen anders. Jouw kind heeft andere dingen nodig dan een kind van een ander. Kinderen komen niet voor niets bij jullie als ouders: jij hebt ze wat te geven en zij hebben jou wat te geven. Want bij ouderschap gaat het niet alleen om jouw kinderen wat te leren. Het is vooral ook ‘wat kan ik van mijn kinderen leren?’.

  Meewandelen
  Ikzelf ben het meeste gegroeid en ontwikkeld als persoon toen ik moeder werd. Voor mijn kinderen kon ik wel bepaalde thema’s van vroeger aangaan. Zij zijn het meest waardevolle in mijn leven. Ik wens mijn kinderen het allerbeste toe en daardoor wil ik niet dat zij mijn bagage meenemen: oude patronen die al jarenlang in de familielijn spelen. Ik heb toen besloten ‘bij mij stopt het’ en wilde mijn kinderen een lichter leven geven. Dat betekent niet dat ik alle moeilijkheden en pijn die zij zullen meemaken op hun eigen pad kan voorkomen of voor hen kan dragen. Zij mogen hun eigen fouten maken en hebben hun eigen pad te gaan. Het enige wat ik kan doen, is met ze meewandelen. En dat kan soms heel lastig zijn, want we willen onze kinderen zo graag gelukkig zien en hierbij alles voordoen. Maar daarbij willen we ook dat onze kinderen zelfstandig zijn, vol zelfvertrouwen en in hun kracht staan om zo de wereld tegemoet te treden.

  Koorddansen
  Het is een constant zoeken van balans in ondersteunen, vrij laten, veiligheid en geborgenheid bieden, maar ook grenzen aangeven en een kind het vertrouwen geven. Het is als koorddansen…En ja, ook daar maken we allemaal fouten in en dat mag. Want de mooie boodschap die je meegeeft, is dat je kind ook fouten mag maken. Het is vallen en opstaan.

  Luister naar je gevoel
  Tegenwoordig is het lastig om tijd te nemen om naar je gevoel en je hart te luisteren. We krijgen zoveel input met hoe je een goede ouder kan of moet zijn. Wat je allemaal moet doen. Bovendien wil je niet alleen een goede moeder zijn, maar ook een goede vrouw, een lieve dochter, vriendin en succesvol met je werk zijn. Het effect is dat je ‘to do’-lijstje nooit af is. Je vindt dat je tekortschiet en je energiepeil steeds lager wordt. Je verliest het plezier… Sleutelwoorden hierbij zijn ‘rust’, ‘balans’ en ‘verbinding’.

  Balans en rust vinden
  Het is zó jammer dat we pas ondersteuning of begeleiding zoeken als er een probleem is. Hoe mooi is het als we preventief te werk gaan en niet afwachten tot een situatie zich voordoet. Het is veel beter om onszelf en onze kinderen manieren aan te leren om met onze eigen gevoelens in contact te komen en rust en balans te vinden.

  Amy Keijzer
  kindercoach

  Over Kinderpraktijk Vrij
  Dat een coachingstraject helemaal niet ‘zwaar’ hoeft te zijn, bewijst Amy Keijzer wel met haar Kinderpraktijk Vrij. In een huiselijke en veilige sfeer in haar knusse praktijkruimte met knuffelmuur of tijdens een informatieve avond gezellig bij haar thuis met een kopje koffie of thee begeleidt ze kinderen, moeders en gezinnen om hun weg weer terug te vinden naar balans en zichzelf. Door haar holistische kijk op de dingen richt ze zich niet alleen op wat er aan de oppervlakte ligt, maar ook op de diepere laag daaronder. Ze geeft je tools waarbij je weer dichtbij jezelf kunt zijn én blijven!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply