Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ruzie!
  Rate this post

  Als geruzie een vast patroon wordt in je relatie, houdt die meestal niet lang stand. Ruzie kan vernietigend zijn voor elke relatie; een goede ruzie gelukkig niet. Er zijn genoeg stellen die hiermee worstelen. Zij komen steeds vaker bij mij voor coaching.

  Neem bijvoorbeeld Daphne en Jeroen. Als Daphne iets dwarszit, wil ze dit met Jeroen bespreken. Jeroen reageert hier vaak fel op door te zeggen dat het onzin is waar Daphne mee zit. Hij komt met allerlei redenen waarom dingen gaan zoals ze gaan en dat haar onvrede gewoon haar eigen schuld is. Daphne voelt zich op die momenten erg alleen, ongezien en onbelangrijk. Jeroen ziet dit niet in en in plaats van te praten ontstaat veelal ruzie. De kern van het probleem is dat zowel Daphne als Jeroen vooral met zichzelf bezig is en zij geen aansluiting meer vinden bij elkaar. Ze zien niet wat er in de ander omgaat en kunnen zich onvoldoende verplaatsen in elkaar. Wat ik zie als coach is vooral hun onmacht.

  Onmacht
  Onkunde veroorzaakt vaak onmacht. Mensen willen wel met elkaar communiceren, maar weten soms niet meer hoe, merk ik. Dit probleem kan zich voordoen bij stellen van alle leeftijden. Daarnaast kan er sprake zijn van te weinig erkenning en respect voor elkaar. Mensen kunnen elkaar echt radeloos maken door gebrek aan aandacht of het uitspreken van vreselijke dingen naar elkaar. Meestal is dit niet zo gemeend, maar stellen hebben niet altijd de vaardigheden om elkaar te kunnen begrijpen. Bij Daphne ontstaan emoties waardoor zij zich gemakkelijk bozig of chagrijnig gaat uiten, waarbij Jeroen niet meer weet hoe hij hierop moet reageren. Dit leidt tot ruzies en spanningen. Het voeren van een constructief gesprek lukt hen niet meer.

  Waar ben je mee bezig?
  De relatie is ooit begonnen vanuit de liefde voor elkaar, maar door onmacht is deze liefde ontwricht. Bij Daphne en Jeroen zag ik de positieve omslag met het creëren van hun bewustwording: hoe doen we eigenlijk tegen elkaar (ruzie en de aanloop) en wat bereiken we hiermee? In mijn praktijk houd ik mij nooit bezig met de schuldvraag, ofwel wie er ‘gelijk’ heeft. Ik houd stellen wel een spiegel voor en geef tips en oefeningen om handiger en vooral constructiever te leren communiceren. Ik bied de tools om elkaar binnen de relatie in hun eigen waarde te laten, elkaar te respecteren en met elkaar te blijven praten. Met als ultieme doel: het terug­vinden van de liefde.

  Nooit meer ruzie?
  ‘Geen ruzie’ bestaat niet; goede ‘ruzies’ bestaan gelukkig wel. Hoewel het soms moeilijk is om de tips en oefening te blijven toepassen, maken Daphne en Jeroen grote stappen voorwaarts. Hun primaire verlangen naar meer rust in de relatie wordt vervuld. Ze merken dat het beter gaat en hebben weer oog voor elkaar. Ruzies komen minder voor, en een escalatie duurt minder lang, waarbij ze steeds vaker tot een goede oplossing of compromis komen.

  Ook ervaren hoe dat werkt?
  Elk probleem wordt groter zolang je niets onderneemt. Als je niets doet, kan er onmogelijk nog wat veranderen.

  Heb je het gevoel dat jullie soms ook vastlopen? Laat verdriet of onvermogen niet het eindpunt zijn. Ik kan je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen. Maak eens een vrijblijvende afspraak of lees meer op mijn informatieve website www.vergrootjeinvloed.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply