Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Samen alleen verder’

  Ons goede voornemen: voor onszelf kiezen. Het was niet dat mijn man en ik elkaar de tent uit vochten, maar het was voor ons allebei duidelijk dat we liever alleen verder wilden. Tijdens de feestdagen hebben we de uiteindelijke beslissing genomen om uit elkaar te gaan.

  Achteraf gezien waren de feestdagen een logisch moment: we zagen elkaar normaal bijna nooit, nu zaten we ineens elk uur van de dag op elkaars lip. We kregen echt over alles onenigheid: wat we op tafel zouden zetten, naar welke familie we het eerst zouden gaan… Een gezellige kerstsfeer was dus ver te zoeken. Vervelend voor ons, maar ook vervelend voor onze 15-jarige dochter Dimphi, die er middenin zat. Over één ding waren wij, mijn partner en ik, het wél eens: op deze manier wilden wij niet samen het nieuwe jaar in. Onze dochter reageerde niet heel verrast toen we het haar vertelden. Ze had het wel zien aankomen, zei ze…

  Een vriendin tipte mij over mediation. Samen met je partner maak je onder begeleiding van een onpartijdige bemiddelaar afspraken over de verdeling van de bezittingen en over alle andere praktische en financiële zaken. Doordat je samen met je partner overlegt, kom je vaak tot een oplossing die het beste past bij de wensen van alle partijen. Samen wilden we Dimphi het voorbeeld geven dat ‘uit elkaar gaan’ niet gelijk hoeft te staan aan een vechtscheiding.

  Dimphi had zelf een duidelijk idee over hoe ze de tijd met ons wilde verdelen: de ene week bij haar vader, de andere week bij mij. Ook de feestdagen en vakanties hebben we op eenzelfde manier verdeeld. Deze ideeën en afspraken hebben wij laten vastleggen door de mediator in het ouderschapsplan. Zo is er voor Dimphi duidelijkheid en komt ze niet in de knel. Ook weten wij waar we aan toe zijn.

  – Nadia, 46

  Er samen uitkomen
  Mediation is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter en kan veel tijd en geld besparen. De mediator helpt jullie om weer met elkaar in gesprek te gaan. Doordat jij en je partner zelf overleggen over de oplossing, past deze oplossing beter bij jouw wensen en bij die van de ander. De afspraken die onder begeleiding van de mediator worden gemaakt, komen in een convenant. Ook kan er een onderneming bij de echtscheiding betrokken zijn. In het convenant staan bijvoorbeeld afspraken over de woning, pensioenen, alimentatie en inboedel. Zijn er kinderen in het spel, dan wordt een ouderschapsplan opgesteld, met alle afspraken over de kinderen, zoals de omgangsregeling, de opvoeding en de kosten van de kinderen. Zolang jij en je ex-partner bereid zijn om met elkaar te overleggen en elkaars rol als ouders waarderen, heeft mediation een grote kans van slagen. Aan mediation zit één duidelijke voorwaarde vast: jullie moeten er écht samen willen uitkomen. De scheiding is een emotioneel proces. Een mediator kan jou naast het regelen van de praktische zaken ook ondersteunen bij het emotionele aspect van de scheiding.

  Het beste voor de kinderen
  De mediator ondersteunt bij het maken van afspraken over de omgang met het kind. Tijdens het opstellen van de omgangsregeling staat de mediator er bij stil wat praktisch handig is en bij de belangen van het kind. Voor het kind is het vooral belangrijk dat hij rust en duidelijkheid krijgt en niet in de knel komt. Ook al ben je uit elkaar, het is wel mogelijk om in de toekomst nog samen goede ouders te zijn en nog met elkaar te overleggen.

  Van Ewijk Advocaten Mediators
  Mediation (bemiddeling) kan niet alleen in scheidingssituaties een oplossing bieden, maar ook in andere familierechtelijke conflicten of conflicten in persoonlijke relaties. Van Ewijk Advocaten Mediators heeft naast ruime ervaring op het terrein van echtscheiding ook ervaring op het gebied van erfrechtelijke conflicten, arbeidsrechtelijke conflicten en burenconflicten. Op het kantoor zijn betrokken specialisten werkzaam die service en kwaliteit op het hoogste niveau bieden. In overleg met jou kiezen zij voor snelle en praktische oplossingen, tegen een faire en inzichtelijke prijs.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply