Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Samen apart opvoeden
    Rate this post

    Nooit heeft hij zich met de opvoeding van de kinderen bemoeid. Hij werkte veel en kwam soms pas thuis als de jongens al in bed lagen. Nu jullie uit elkaar gaan, blijkt hij ineens co-ouderschap te willen. Je wereld stort in. Je kunt je kinderen niet zo lang missen. En hoe denkt hij dat te gaan doen? Hij kan net een ei bakken en heeft zich nooit met de opvoeding bemoeid. Wat moet er van die kinderen terechtkomen? 

    Vorige maand hebben Mark en jij tegen elkaar uitgesproken dat jullie al een hele tijd als broer en zus leefden. De sleur was eringeslopen. Mark opgeslokt door zijn werk en voetbal op zaterdag met de jongens. Jij druk met het huishouden, de jongens en je parttime baan. Zware ruzies waren er niet. Gelukkig maar, want dat zou je Bram van 10 en Niels van 7 niet willen aandoen. Samen waren jullie bij een advocaat geweest. De onderhandelingen verliepen vlot, totdat Mark aangaf de helft van de week voor de kinderen te willen zorgen. Co-ouderschap dus. Je sloeg steil achterover. Dit had je niet zien aankomen. Wat moest je de helft van de week zonder Bram en Niels? Die jongens waren je leven! En dan: hoe dacht Mark dat te gaan doen? Hij werkte fulltime, had zich nooit bemoeid met de opvoeding en wat daar allemaal bij kwam kijken. Je moest huilen en werd tegelijkertijd heel boos.

    De advocaat die jullie begeleidde, merkte dat het veel met je deed en dat de onderhandelingen hierdoor minder soepel verliepen. Ze verwees je naar een scheidingscoach. In de praktijk van de scheidingscoach was er ruimte voor jouw emoties die de vraag om co-ouderschap opriep. Het bleek dat de pijn dieper zat. Mark had zich tijdens het huwelijk nooit met de opvoeding bemoeid, terwijl jij dit wel graag had gewild. Dat hij dit nu opeens wél wilde, deed je verdriet. Wat het beste was voor de jongens, kwam ook aan bod. Hoewel je de jongens het liefst fulltime om je heen hebt, liet de scheidingscoach je zien dat het goed is voor ze dat ze een hechte band met hun vader kunnen opbouwen. En dat het jou ook ruimte geeft om een nieuw leven op te bouwen na de scheiding. Na de sessies bij de scheidingscoach konden jullie samen verder bij de advocaat voor het ouderschapsplan en het convenant. Dit alles verliep in goede harmonie.

    Expert aan het woord

    Scheidingscoach Carolien Roobol: ‘De advocaat van Mark en Suzanne belde mij met de vraag of ik Suzanne wilde coachen. Het proces verliep moeizaam, omdat Suzanne moeite had met de wens tot co-ouderschap van Mark.

    Samen met Suzanne ben ik gaan kijken wat er aan de hand was. Suzanne wilde dat Bram en Niels het grootste deel van de week bij haar waren. Haar belang staat hier echter niet voorop. Het belang van de ouder is niet altijd gelijk aan het belang van de kinderen. Het is in het belang van deze jongens dat ze met beide ouders een hechte band hebben. Eén weekend in de 14 dagen je vader kunnen zien is erg weinig. Het gewone dagelijkse leven met elkaar beleven verdient de voorkeur.

    Samen met Suzanne ben ik gaan kijken wat het met haar deed dat Mark tijdens het huwelijk zich weinig met de jongens en de opvoeding bemoeide. Deze emoties stonden tussen haar en Mark in. Dit beïnvloedde hun relatie als ouders.

    Verder heb ik haar geleerd wat kinderen van 10 en 7 jaar nodig hebben tijdens en na een scheiding en hoe je samen, en apart, kunt opvoeden. Omdat Mark nu zelf gaat opvoeden en niet meer automatisch overneemt wat Suzanne doet, kunnen er verschillen in opvoedstijl zichtbaar worden. Hier heb ik Suzanne op voorbereid en ik heb haar laten zien dat dit niet nadelig voor de kinderen hoeft te zijn. Na de coachingsessies kon Suzanne weer om de tafel met Mark en hun advocaat.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
  • Geplaatst door Nicoline op mei 8, 2018, 5:21 pm

    Mooi beschreven Carolien, hoe een scheidingscoach kan helpen ruimte te creëren voor het belang van de kinderen door emoties te neutraliseren.

    Beantwoorden →