Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Samen beslissen over je behandeling bij borstkanker
    Rate this post

    Wanneer jij tijdens je behandeling tegen borstkanker zelf de regie mag houden, nadat je samen met het behandelteam alle behandelopties hebt overwogen, kun je betere beslissingen nemen. Op deze manier doorsta je de behandeling beter en kun je beter omgaan met bijwerkingen en (late) gevolgen van je ziekte.

    Bij het Borstcentrum van Máxima MC wordt gestreefd naar snelheid in het diagnose- en het behandelproces met als doel een zo kort mogelijke periode waarin de patiënt in onzekerheid verkeert. De zorg rondom borstkanker is daarom heel dicht bij elkaar gebracht in een team dat precies weet wat nodig is voor de patiënt.
    Samen beslissen betekent voor zorgverleners dat ze beter kunnen inspelen op de behoeften en voorkeuren van de patiënt. Voor de patiënt betekent samen beslissen dat er een keuze gemaakt wordt die het beste aansluit bij de eigen situatie. Een goed gesprek helpt om met de juiste informatie weloverwogen keuzes te maken. Het gaat immers om iemands lijf en leven. De betrokkenheid bij de beslissing is cruciaal. Daardoor ervaart de patiënt meer grip. Vaak zorgt dat er ook voor dat de patiënt de behandeling beter kan verdragen.

    Tijd om te wikken en wegen
    De patiënt moet bedenktijd krijgen om emoties te verwerken en te kunnen wikken en wegen over de best passende behandeling voor haar specifieke situatie. De verpleegkundig specialist is gedurende het hele traject het aanspreekpunt van de patiënt. Zij bespreekt net na de diagnose ‘borstkanker’ met de patiënt dat er altijd een keuze is, en tijd om over de behandelopties na te denken. Zo wordt de patiënt zich meteen bewust van de behandelopties en de voor- en nadelen ervan. Maar ook het feit dat niet behandelen een optie is, wordt nu vrijwel altijd benoemd.
    Bij het maken van de keuze worden keuzehulpen ingezet als aanvulling en voorbereiding op het gesprek met de arts. De keuzehulp zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt de patiënt nadenken over wat voor haar belangrijk is.

    Verdiepende vragen
    Samen beslissen vraagt zowel om medische kennis van de arts, als de kennis van de patiënt over haar waardes en leven. Internist-oncoloog Wouter Dercksen: ‘Alleen dan krijg je een behandeling die past in iemands leven. Ik verdiep me nu nóg meer in de patiënt. Wat vindt zij belangrijk? Door verdiepende vragen komen angsten en waardes op tafel. Die kunnen bepalend zijn voor de keuze van de behandeling. Als een patiënt bijvoorbeeld in het hier en nu wil leven, met zo min mogelijk klachten van bijwerkingen, dan zal diegene niet snel voor aanvullende chemotherapie kiezen. Ook al betekent het dat hij of zij dan eerder overlijdt. Dit soort waardes onderzoek je met de patiënt, waarna je samen een keuze maakt.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply