Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Samen besluiten om alleen verder te gaan
    Rate this post

    Als je huwelijk in zwaar weer zit, wanneer beslis je dan te gaan scheiden? Daarvoor zijn geen vragenlijstjes te maken. Dat is een persoonlijke keuze die ieder voor zich moet maken.

    Gaat het niet goed met mijn huwelijk?
    1. De ‘jij doet het altijd fout’-kritiek. ‘Jij doet nooit wat’, ‘jij bent gewoon lui’. Ruzies beginnen hard en eindigen hard(er) in verwijten.
    2. Rollen met de ogen, zuchten als de ander aan het woord is, de ander negeren, sarcastische opmerkingen, vernederingen in het bijzijn van anderen. De ander wordt naar beneden gehaald en gekleineerd.
    3. Als jij iets fout doet is dat altijd de schuld van de ander.
    4. Afzonderen. Gesprekken zijn er niet meer en er is stilte. Elkaar negeren en fysiek of psychisch afwezig zijn.

    Als er geen plek meer is voor tederheid, respect, humor, gedeelde dromen en wederzijdse steun. Als je twijfelt aan je relatie dan is scheiden een keuze. Maar mijn advies, neem niet snel de beslissing om te scheiden. Scheiden is namelijk een ontzettend ingrijpende gebeurtenis. Denk er dus nog echt even goed over na. En praat er vooral over met je partner. Misschien is jullie vlammetje alleen even gedoofd en kunnen jullie zelf het vonkje weer vinden? Of zijn er andere mogelijkheden die jullie kunnen helpen, zoals relatietherapie? Een goede relatietherapeut geeft jullie namelijk allebei de kans om aan te geven wat je werkelijk dwars zit. Waar het volgens jou mis is gegaan en hoe je je daarbij voelt. De therapeut zal ook met jullie bespreken of een scheiding echt de oplossing biedt voor die problemen. Of dat er wellicht nog andere opties zijn. Regelmatig blijkt dan dat er inderdaad nog andere opties zijn dan scheiden.

    Heeft relatietherapie niet geholpen? Dan hebben jullie in ieder geval alles geprobeerd om jullie huwelijk te redden. En hebben jullie allebei inzicht gekregen in elkaars gedrag en overwegingen. Daarmee wordt de scheiding misschien ook iets makkelijker te accepteren.

    Over mij
    Als MfN geregistreerd familie en arbeidsmediator is het mijn doel om mensen te begeleiden die een conflict willen bijleggen en hun leven weer in hun eigen hand willen nemen. Ik help jullie gesprek. Wat speelt er precies? Welke belangen hebben jullie gezamenlijk? In jullie gesprek ontstaat duidelijkheid, begrip en respect. Bij een scheiding gaan we aan de hand van een overzichtelijke aanpak samen stap voor stap de voor jullie belangrijke onderwerpen bespreken. Belangrijkste is dat jullie bereid zijn om met elkaar aan tafel te zitten. En dat jullie de intentie hebben om er samen uit te komen. Ik vind het onzin dat jullie betalen voor werkzaamheden die jullie prima zelf kunnen doen. En treed ik vooral op als tussenpersoon, stroomlijn het proces, kom met voorlichting en aanvullende ideeën en creëer draagvlak. De gesprekken doen we op de zaterdag, thuis of op een vergaderlocatie in de buurt.
    Kortom: Heb je vragen? Neem dan gerust contact met mij op via info@julliegesprek.nl. Sterkte!

    Wat zijn de kosten?
    790 euro per persoon incl. BTW voor een scheidingsplan, drie mediationgesprekken plus een afrondend gesprek. Met kinderen is de prijs 200 euro extra per persoon incl. BTW voor een wettelijk verplicht ouderschapsplan.

    Scheiden in stappen

    Gemiddeld duurt een scheiding 3 à 4 maanden. Hoe het proces precies gaat, is altijd anders, maar jullie zullen ongeveer de volgende stappen doorlopen.

    1. Scheidingsmelding
    Vertel aan je partner dat je wilt scheiden. Dit is de moeilijkste stap. Vertel het rustig zonder verwijten. Geef je partner rustig de gelegenheid om te reageren. Je partner heeft tijd nodig om je besluit te verwerken en na te denken over hoe het verder moet.

    2. Familiemediator zoeken
    Samen familiemediator zoeken voor de begeleiding om er samen uit te komen.
    In het vrijblijvende en gratis telefonisch kennismakingsgesprek krijg je informatie over het echtscheidingsproces en mediation.

    3. Gegevens verzamelen
    We starten met het creëren van een overzicht van jullie inkomsten, bezittingen en schulden, huis, pensioen(en) en verzekerings-portefeuille.

    4. Afspraken maken
    Goede afspraken maken over kinder-alimentatie, eventuele partneralimentatie.
    In kaart brengen en bespreken nieuwe financiële situatie. Verdelen van pensioen. Afspraken maken over toekomstige geschillen.

    5. Concept plan
    Afspraken vastleggen in een concept van het echtscheidingsconvenant en, als jullie kinderen hebben, het concept van het ouderschapsplan. Dat doen we in een gesprek. De antwoorden die jullie mij daarbij geven worden automatisch in de concepten verwerkt. Tijdens dit interview ontvangen jullie waar nodig steeds de nodige toelichting, tips en suggesties, zodat jullie de eerste voorlopige keuzes kunnen maken. Hebben jullie alles ingevuld? Dan stuur ik jullie de ingevulde concepten in Word format.

    6. Definitief plan
    Dan geven jullie mij de opdracht om het echtscheidings-convenant en ouderschapsplan definitief te maken.
    Een echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter en alleen een advocaat mag een verzoekschrift voor een echtscheiding bij de rechtbank indienen.
    Jullie kiezen een advocaat en ik stuur de stukken naar de advocaat.

    7. Ondertekenen
    Gesprek met de advocaat en ondertekening van de documenten. De gedragsregels van advocaten schrijven voor dat zij de identiteit van hun cliënten controleren. Daarnaast moeten echtscheidings-advocaten nagaan of de personen voor wie het echtscheidingsverzoek wordt ingediend hiervan op de hoogte zijn en ook daadwerkelijk achter de afspraken staan.

    8. Afhandeling bij de rechtbank
    De advocaat zorgt voor de afhandeling van de echtscheidings-procedure bij de rechtbank. Dit duurt meestal zo’n vier weken. Als de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke
    stand zijn jullie officieel gescheiden.

    9. Belastingdienst
    Fiscaal adviseur inhuren voor belastingaangifte jaar van scheiding. De Belastingdienst controleert extra op juistheid van de belastingaangifte in het jaar van scheiding omdat hier vaak onbewust fouten worden gemaakt die tot vervelende naheffingen en boetes leiden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply