Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Samen een nieuw gezin vormen
  Rate this post

  Stel: je vindt een nieuwe partner na je echtscheiding. Zelf heb je twee kinderen, je nieuwe partner heeft er drie… Dan komt er heel wat op je af. Samen een nieuw gezin vormen is niet altijd eenvoudig. Misschien vinden de kinderen van je partner het moeilijk om jou te accepteren als stiefouder. Of juist andersom.

  Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt tips voor samengestelde gezinnen:
  – Geef het tijd. Het vormen van een samengesteld gezin vraagt veel begrip, geduld en doorzettingsvermogen van iedereen. Verwacht niet dat je meteen een goedlopend gezin hebt. Iedereen moet zijn plekje vinden en dat kan soms jaren duren.
  – Leg aan je stiefkinderen uit dat je niet de plek van hun andere ouder wilt innemen. Wees dus ook terughoudend in die ouderrol, maar steun elkaar wel op de achtergrond. Als jullie niet dezelfde opvoedstijl hebben, probeer dan basisregels vast te leggen die voor alle kinderen gelden en voer die geleidelijk in.
  – Werk aan een stevige relatie met je partner, en maak regelmatig tijd vrij voor elkaar. Dat versterkt jullie band en is ook goed voor de andere relaties in jullie gezin.
  – Kijk op www.nieuwgezin.info voor meer informatie over wat je wel en niet moet doen. Op het forum van VillaPinedo.nl kun je vragen stellen aan jongeren en je leest over de ervaringen van jongeren over het scheiden van hun ouders.

  Omgang met de andere ouder
  De kinderen hebben ineens meer familie dan voorheen. Dit kan soms een beetje ingewikkeld worden. Een goede omgang met de ex-partners is natuurlijk belangrijk voor de zorg en de opvoeding van de kinderen. Ook blijkt dat het voor kinderen goed is om hun biologische vader en moeder, mits zonder ruzie, af en toe samen om zich heen te hebben. Bied als stiefouder daar ook ruimte voor, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk.

  Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar
  Opvoeden en opgroeien is vaak leuk, maar niet altijd even gemakkelijk. Iedereen heeft wel eens vragen. Dan is het prettig om met iemand te kunnen overleggen; iemand uit je eigen omgeving of iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Alle hulp en informatie in het Centrum voor Jeugd en Gezin is gratis en er is geen verwijzing voor nodig. Een van de thema’s van deze tijd is ‘samengestelde gezinnen’. Wil je daarover meer weten of heb je een andere vraag? Maak gerust een afspraak via telefoonnummer 088-0100555 voor een gratis gesprek met een van onze opvoedadviseurs.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply