Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Samen opvoeden: moeten we het overal over eens zijn?’
  Rate this post

  Samen opvoeden kan een uitdaging zijn. Je bent het natuurlijk niet altijd met elkaar eens! En dat hoeft ook helemaal niet. Als je grote verschillen hebt in je aanpak en verwachtingen ten aanzien van het opvoeden, kan samenwerken frustrerend zijn. 

  Hoe los je dit op? Probeer het eens te worden over een aantal (huis)regels en ga in gesprek over normen en waarden. Maak regelmatig tijd vrij om samen over de kinderen en de opvoeding te praten, ook wanneer het goed gaat! Bespreek de regels, schaaf ze eventueel bij, wissel tips uit en vertel aan elkaar hoe je de opvoeding ervaart. Deel met elkaar ook de leuke dingen die je kind deed of heeft gezegd. Maak gebruik van elkaars talenten en vul elkaar aan. Dat is teamwork!

  Hoe stel je samen regels op?
  Kinderen hebben regels en grenzen nodig. Zo weten ze waar ze aan toe zijn. Bespreek samen met je partner welke regels jullie in huis belangrijk vinden. Drie tot vier regels zijn genoeg. Spreek af wat het gevolg is voor je kind als het zich aan de regel houdt en wanneer het kind zich er niet aan houdt. Pas deze regels consequent toe en houd jezelf (en elkaar!) eraan.

  Elkaar steunen
  De manier waarop ouders met elkaar omgaan, heeft veel invloed op kinderen. Opgroeien in een harmonieus gezin heeft een positief effect op de ontwikkeling van een kind. Wanneer je het oneens bent met hoe je partner je kind op een bepaald moment aanpakt, benoem dit dan niet gelijk. Stel je reactie uit en bespreek het later. Zo voorkom je dat je elkaar bekritiseert in het bijzijn van je kind.

  Verschillen van inzicht zullen er altijd zijn. Dat is ook helemaal niet erg. Kinderen leren van de manier waarop ouders met elkaar omgaan – ook wanneer zij het niet met elkaar eens zijn. Zo kunnen ouders hun kind laten zien hoe je met meningsverschillen omgaat en dat je, ondanks een verschil van mening, elkaar kunt steunen en respecteren. Dit is een belangrijke sociale vaardigheid om aan je kind over te dragen!

  Jeugd en Gezin Gooi- en Vechtstreek
  Bij Jeugd en Gezin Gooi- en Vechtstreek kunnen ­(aanstaande) ouders van kinderen van alle leeftijden ­terecht met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Ook bij vragen over echtscheiding. De hulp is gratis.

  Daarnaast bieden we in samenwerking met andere organisaties workshops, cursussen en allerlei andere activiteiten. Bijvoorbeeld een workshop over pubers, een themabijeenkomst over slaapproblemen, een Mama-café of een speelochtend voor peuters in de speel-o-theek.

  Je bent altijd van harte welkom bij Jeugd en Gezin! Kijk op de website www.cjggooi.nl voor de locaties en openingstijden in de regio. Op de website vind je informatie over veel voorkomende thema’s en handige opvoedtips. Je kunt ook via de site je vraag aan ons stellen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply