Je vindt een knobbeltje in je borst. Wat dan? Je schrikt en gaat naar de huisarts. Die verwijst je snel door naar een ziekenhuis voor onderzoek. Welk ziekenhuis kies je dan? Voor de hand ligt het ziekenhuis in de buurt, maar je bent vrij om te kiezen waar je naartoe gaat.
Het is voor jou belangrijk om het gevoel te hebben in goede handen te zijn. En je wilt niet alleen dat je de best mogelijke zorg krijgt, maar dat er ook naar jou als mens wordt gekeken. Je gaat immers, mocht je borstkanker hebben, een ingrijpend en intensief traject tegemoet. Daarom werken vier ziekenhuizen uit de regio nu samen als Borstcentrum ZuidHollandZuid om de zorg voor vrouwen met borstkanker nóg beter te maken. Internist-oncoloog Annemieke van der Padt en radioloog Sylvia Verschuuren van Borstcentrum ZuidHollandZuid lichten deze samenwerking toe.
Profiteren van elkaars kennis
Annemieke: ‘Dat borstkanker een ingrijpende ziekte is, hoeven we je niet meer te vertellen. Deze ziekte komt relatief vaak voor. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 15.000 vrouwen borstkanker. Bijna iedereen kent wel iemand die borstkanker heeft of heeft gehad. Door als vier ziekenhuizen samen te werken, profiteren we van elkaars kennis. We hebben wekelijks overleg met het team. Bij ons werken meer dan tachtig deskundigen samen, dus deze werkwijze voegt echt iets toe.’
Zorg in de hele regio
Sylvia: ‘Door de samenwerking kunnen we op elke locatie de volledige zorg bieden die nodig is om borstkanker op te sporen en te behandelen. Ons doel is het bieden van optimale zorg dicht bij huis. Een vast behandelteam op elke locatie staat voor je klaar tijdens het gehele traject.’
Goede ondersteuning
Annemieke: ‘Borstkanker heeft grote impact op iemands leven. Je hebt zorgen om jezelf, je kunt even niet op je lichaam vertrouwen, maar je bent ook bang voor de gevolgen voor je partner, je kinderen, jullie toekomst. Dat doet zóveel met je. Daarom vinden we het belangrijk om goede ondersteuning te bieden. Je zult kennis maken met de gespecialiseerde verpleegkundigen in huis die er het hele traject voor je zijn. Zij zijn je vraagbaak. Ook weten zij de korte route naar de vele organisaties, die jou graag willen ondersteunen wanneer je extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld bij het terugkeren op het werk of bij problemen bij seksualiteit.’ ‘En deze extra hulp geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen’, vult Sylvia aan.
Reageer op dit artikel