Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Samengesteld gezin = een bouwpakket
  Rate this post

  Ik zie je al de wenkbrauwen fronsen en bedenkelijk kijken bij het lezen van deze uitspraak. Begrijpelijk, maar het staat er niet voor niets. Een samengesteld gezin bestaat uit verschillende onderdelen, en alle mogelijke combinaties zijn al ergens gevormd. En dan ben je er nog niet, want rondom het nieuwe gezin cirkelen de ex(en), oma’s en opa’s, andere ­familieleden en dergelijke. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 60% van deze nieuwe gezinnen eindigt in een (nieuwe) breuk.

  De nieuwe relatie / gezin hoeft niet te mislukken. In de praktijk is gebleken dat met goede informatie veel problemen kunnen worden voorkomen. Een samengesteld gezin heeft zijn eigen kenmerken, en als je deze kent, is het samen­voegen een eitje…

  De 7 kenmerken van een ­samengesteld gezin

  Ex-partners blijven samen ouders
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: als partners ga je uit elkaar, maar je blijft samen ouders. Het is dan ook van groot belang om een nieuw evenwicht te vinden in je relatie als ouders. Dit evenwicht komt onder druk te staan als er een nieuwe partner in beeld komt.

  Meerdere loyaliteiten
  Loyaliteit is trouw willen zijn aan verbintenissen die belangrijk voor je zijn. In een nieuw gezin lopen meerdere loyaliteiten door elkaar.

  Bloedband en stiefband naast elkaar
  Een bloedband is een natuurlijk iets. Die ontstaat bij de geboorte en is heel sterk, zelfs als we dit niet willen. Een stiefband moet groeien: een kiem wordt geplant en door veel geduld, ruimte en liefde kan deze groeien.

  Een achtergrond van verlies
  Door scheiding of overlijden: elk nieuw gezin wordt ­gebouwd op een fundament van verdriet. Voor een kind is de komst van een nieuwe partner vaak het sein dat zijn / haar ouders echt niet meer gaan samenkomen.

  Wonen in twee gezinnen
  Wonen in twee huizen is stressvol. Niet alleen door het gesjouw met spulletjes, maar ook de verschillende regels kunnen voor onrust / verwarring zorgen. Bij moeder ben je de oudste, maar in het nieuw samengestelde gezin van vader de middelste. Met andere woorden: je positie binnen het gezin verandert.

  De stiefouder voegt iets toe
  Het gezin van de moeder was cultureel ingesteld (toneel- en dansvoorstellingen werden met regelmaat bezocht), maar het gezin van de nieuwe man kwam nooit in het theater en een dansvoorstelling (‘Echt niet!’). Nee, zij waren sportief. Hun leven bestond uit trainen en naar wedstrijden gaan, en tijdens vakanties werden nieuwe sporten uitgetest. Zij hebben elkaar laten kennismaken met ieders bezig­heden en inmiddels is er een heel mooie mix ontstaan.

  Twee culturen bij elkaar
  Zie eerder genoemd voorbeeld. Andere elementen zijn de verschillende opvoedstijlen en manieren van leven.

  Kortom: een samengesteld gezin is geen standaard bouwpakket… De stiefplan-coach of coach samen­gesteld gezin kan jullie helpen om de losse onder­delen in elkaar te voegen.

  Na een vrijblijvende intake ga ik met jullie om de tafel, bekijken we samen de kenmerken van jullie samengestelde gezin en leggen we de focus op die onderdelen waar jullie het meest tegenaan lopen. Inmiddels kan ik zeggen dat het hele traject 3 tot 7 gesprekken duurt, maar hierin zijn alle varianten mogelijk. Het is en blijft maatwerk. Als leidraad gebruik ik het boek ‘Hoe maak ik een succes van je nieuwe gezin?’, geschreven door A. Hendrikse-Voogt, C. Haverkort en M. Kooistra-Popelier.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply