Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Scheiden doet lijden…
    Rate this post

    Wanneer je besluit om te gaan ­scheiden, komt er veel op je af. In deze emotionele tijd moet je ook veel zaken regelen. Ook zaken waar je niet zo snel aan denkt. Het is vanzelfsprekend dat je alles zo goed mogelijk wilt regelen voor jouw kinderen, jezelf en je (ex-)partner.

    De keuze door één of beide partners om uit elkaar te gaan, wordt meestal gemaakt na een moeilijke periode. Deze periode is vaak zeer chaotisch en emotioneel, ook al wordt er gescheiden in goed overleg. Het gezegde ‘scheiden doet lijden’ gaat zeker op, want scheiden doet pijn. In deze periode wisselen de emoties verdriet, boosheid, teleurstelling, frustratie, zich bedrogen voelen, onbegrip en zelfverwijt elkaar voortdurend af. ­Communicatie is nauwelijks nog aanwezig en vaak niet mogelijk. Zelfs over de meest eenvoudige dingen ontstaat ruzie.

    Juist in deze periode moeten er belangrijke vragen en praktische zaken worden geregeld en beslist, zoals:
    • Hoe wordt het geregeld met de kinderen?
    • Verdeling van het vermogen
    • Boedelverdeling
    • Moet het huis worden getaxeerd en/of verkocht?
    • Andere woonruimte voor één of beide partners
    • Verzekeringen moeten veranderd worden
    • Hoe gaat het financieel in de toekomst?

    Mediator
    Een scheiding met hulp van een mediator is daarom vaak prettiger en informeler dan een scheiding met een advocaat. Er is veel meer ruimte voor de aspecten die een soepel overleg in de weg kunnen staan. Vaak zien partijen zelf de oplossing niet, omdat zij midden in het conflict zitten. Hulp van een mediator kan daar verandering in brengen. De mediator staat niet boven partijen. Hij doet geen uitspraak van bovenaf en neemt geen standpunten in, maar brengt de communicatie weer op gang en helpt partijen om hun eigen oplossing te vinden.

    Onafhankelijke derde
    Bij conflicten kunnen de emoties soms erg hoog oplopen. Als je boos bent, is het moeilijk om naar elkaar te luisteren en om met de ander te praten. Soms lijkt het probleem oplosbaar. Een onafhankelijk derde, de mediator, kan uitkomst bieden en een juridische strijd voorkomen. Dat levert winst op voor alle partijen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply