Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Scheiden? Een goede voorbereiding is cruciaal!
  Rate this post

  Wanneer jullie besloten hebben om te gaan scheiden, moet er van alles geregeld worden, zoals de verdeling van spullen, de financiën en de woning. En als jullie samen kinderen hebben, wordt de situatie nóg ingewikkelder. Waar moet je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je alle gevolgen van de echtscheiding goed regelt?

  De meeste mensen die ik aan mijn spreektafel tref, weten niet goed welke stappen zij zelf kunnen nemen, en wat ze juist wel of niet moeten doen voordat de juridische procedure start. Dat is niet zo vreemd: voor velen van hen is het de eerste keer dat zij in een dergelijke situatie terechtkomen. Ik deel dan ook graag een aantal belangrijke tips en tricks:

  1. Zorg goed voor jezelf
  Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en jezelf de tijd geeft om deze wending in je leven te verwerken. Zoek daarvoor indien nodig deskundige begeleiding. Maar, goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je niet onder een steen moet kruipen. De eerste periode is ontzettend belangrijk om met de hierna volgende punten aan de slag te gaan.

  2. Zet het welzijn van de kinderen op 1
  Wanneer er kinderen in het spel zijn, heeft hun welzijn de hoogste prioriteit. Er zijn voldoende mogelijkheden om je kinderen op een goede manier door de heftige periode van een scheiding te leiden. Belangrijk is om samen met je partner de kinderen de boodschap te brengen dat jullie als ouders uit elkaar gaan. Zo’n gesprek wordt een ‘paraplugesprek’ genoemd. Op internet is hier veel over geschreven, bijvoorbeeld door Cees van Leuven en Annelies Hendriks (Kind in bemiddeling).
  Denk ook goed na over de zorgregeling en het hoofdverblijf van de kinderen.

  3. Zorg voor financieel inzicht
  Zorg ervoor dat je inzage hebt in jullie financiële positie. Vaak zie ik dat een van beide partners de administratie doet en inzage heeft in de financiën, en dat de andere partner dit inzicht niet heeft. Als jij die betreffende partner bent, zorg dan dat je deze achterstand zo snel mogelijk inhaalt: maak kopieën van jullie belastingaangiften, jaaropgaven, salarisstroken en (indien van toepassing) jaarcijfers van een onderneming. Deze gegevens zijn van belang voor de berekening van kinderalimentatie en partneralimentatie.
  Daarnaast is het belangrijk dat je nagaat of jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of dat er huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt. Voor niet-getrouwden geldt dat je moet nagaan of er een samenlevingsovereenkomst is gesloten. Zorg ook dat je een overzicht maakt van alle gemeenschappelijke bezittingen en schulden, en dat je beschikt over stukken waarmee je het bestaan van deze bezittingen en/of schulden en de waarde ervan kunt aantonen.
  Kijk of je partner bezittingen en/of schulden op eigen naam heeft staan, wat de waarde daarvan is en waar die zijn. Het is mij helaas al vaker overkomen dat bepaalde bezittingen van de (ex-)partner van mijn cliënt ‘opeens’ tijdens de echtscheiding onvindbaar waren.
  Als je bankrekeningen op eigen naam hebt, check dan of je partner tot jouw bankrekeningen is gemachtigd. Als dat het geval is, behoudt je partner inzage in jouw uitgaven en kan die zelfs geld opnemen van jouw bankrekening. In veel gevallen geef ik het advies de machtigingen in te trekken.
  Ik raad je ook aan zowel van jezelf als van je partner via de website mijnpensioenoverzicht.nl na te gaan waar welke pensioenrechten zijn opgebouwd. Ook dit is informatie die van belang is en waarvan het vaak lastig is om deze tijdens de echtscheiding van de ander te krijgen.

  4. Verander je wachtwoorden
  Tot slot: wijzig je wachtwoorden van je e-mailaccount, je computer, laptop en tablet, en ook de codes van je telefoon, je DigiD en andere belangrijke inloggegevens. Veel mensen vergeten dit en niets is vervelender dan op een later moment te ontdekken dat je ex-partner langere tijd heeft ‘meegelezen’. Dat is zeker vervelend wanneer je al advies hebt ingewonnen bij een advocaat. Dit heb ik al meerdere keren meegemaakt en het is bijzonder ergerlijk om de indruk te hebben dat je wederpartij van elke strategische stap op de hoogte is.

  Kortom: wanneer je in een echtscheiding terechtkomt, is het ’t allerbelangrijkste dat je goed voor je kinderen zorgt, en voor jezelf. Dat laatste betekent ook dat je zorgt dat je goed bent voorbereid en goed bent geïnformeerd over jouw positie. Natuurlijk help ik je graag en kun je bij mij terecht voor een adviesgesprek.

  Herlinde Bos
  echtscheidingsspecialist

  Naar een nieuwe toekomst
  Stellicher advocaten is dé echtscheidingsspecialist in Arnhem en omgeving. De drie ervaren familierechtadvocaten staan je bij in emotionele tijden. Ze helpen bij het regelen van de zaken voor je toekomst, je kinderen en jouw onderneming. Van advies over alimentatie, het ouderschapsplan en het opstellen van een echtscheidingsconvenant tot bemiddeling of een second opinion. De familierechtadvocaten van Stellicher stellen je wensen, rechten en plichten zeker.

  Kennismaken op Dag van de Scheiding
  Stellicher advocaten in Arnhem opent op vrijdag 11 september de deuren tijdens de ‘Dag van de Scheiding’. Op deze dag kunnen bezoekers vrijblijvend kennismaken met de echtscheidingsspecialisten, en kunnen zij meer informatie krijgen over scheiden. Kijk voor meer informatie op www.stellicher.nl/dag-van-scheiding.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply