fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Scheiden op latere leeftijd

  Het lijkt een trend: echtparen die na 20 jaar huwelijk of meer gaan scheiden. Hun kinderen zijn het huis uit, de pensioenleeftijd nadert, het grote genieten kan beginnen, en dan toch…

  Kinderen, familie en vrienden staan vaak perplex, hebben het niet zien aankomen. Deze echtparen kiezen bij hun scheiding vaak een financieel planner en een advocaat. Ze hoeven geen ouderschapsplan op te stellen, dus hoeven ze niet te praten over hun emoties. Het huis, de spaarrekeningen, het pensioen: dat is belangrijk. En daar zit een grote misvatting. Voor de rest van hun leven gaan ze elkaar tegenkomen: het eventuele huwelijk van hun kind(eren), de geboortes van kleinkinderen, verjaardagen en dergelijke.

  Zo zat ik deze week nog met Els (62) en Ton (66) om tafel. Ze zijn inmiddels 4 jaar gescheiden en aanvankelijk hadden ze nog een goede verstandhouding. Sinds 2 jaar heeft Els een relatie met Bram en de poppen zijn aan het dansen. Ton weigert nog op hetzelfde moment in de kamer te zijn met zijn ex en haar vriend. De bruiloft van hun jongste dochter nadert, het gezin zit met de handen in het haar. Met de nodige reserves zijn ze aangeschoven. Al snel kan de vinger op de pijnlijke plek gelegd worden. Ton heeft met de scheiding ingestemd omdat hij Els de vrijheid gunde om zichzelf te ontdekken. Ze was hartstikke jong toen ze trouwde en 36 jaar lang had zij voor hem en hun kinderen gezorgd en zichzelf weggecijferd. Het feit dat zij, in zijn ogen, gelijk een nieuwe partner had, deed hem pijn. Hij ervaarde het als een verraad aan hun huwelijksjaren. Bij Els groeide het begrip. Komende week zie ik Ton, Els en Bram, en ik heb er alle vertrouwen in dat het een mooie huwelijksdag wordt.

  Deze situatie kan voorkomen worden door naar een Mfn-registermediator te gaan. Naast de financiën komen ook emoties aan bod en kun je jezelf voorbereiden op de genoemde situaties.

  Patries Baijer-Jakubka
  mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply