Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Wat een scheiding met kinderen doet

  De basis voor een kind is veiligheid. Ouders bieden het kind deze veiligheid door stabiliteit te geven op alle fronten. Als er dingen misgaan, dan valt deze rugleuning voor de kinderen weg. Samen goed uit elkaar gaan is belangrijk voor het kind, zodat deze weet dat hij of zij altijd op papa en mama kan terugvallen, ook al zijn zij niet meer bij elkaar. 

  Hoe hoger het instinct van een diersoort is, hoe lager het leervermogen. Een baby voelt dat hij zich moet verbinden om te overleven (= instinct). De kwaliteit van deze verbinding is van groot belang voor de toekomstige relaties van het kind. Als niemand reageert op de aanwezigheid en de acties van een kindje, dan besluit het kindje van ‘de radar’ te verdwijnen. We hebben het hier over sensitieve responsiviteit. Het kindje voelt dat hij of zij niet gezien wordt en besluit zijn eigen weg te gaan en verstoot iedereen uit de ‘binnenring’. In deze binnenring verwerft een kindje empathisch vermogen. Op het moment dat iedereen in deze binnenring wordt verstoten, creëert het kind geen empathisch vermogen en leert het instrumenteel met mensen om te gaan. Hij of zij gaat mensen dan behandelen zoals je met voorwerpen omgaat. Dit zijn de kinderen zonder geweten: de nieuwe moordenaars, -overvallers, verkrachters, enzovoort. Vervolgens kan worden besloten om iedereen uit de buitenring, de ‘weak ties’, in de binnenring te trekken. Degenen die dit gedrag vertonen, zijn de angstige hechters en zij zijn continu op zoek naar bevestiging. Dit zijn de types die vatbaar worden of zijn voor bijvoorbeeld loverboys.

  Voorbeelden

  Het zelfbeeld is het beeld dat jouw ouders, en de overige personen in jouw steungroep, jou hebben gegeven over jezelf. Je bent afhankelijk van voorbeelden; de zogenaamde ‘rolmodellen’. De kans dat je kind gaat scheiden als jij bent gescheiden is dan ook twee keer zo groot. Deze kans verdubbelt als jouw kind een partner treft waarvan de ouders ook gescheiden zijn.

  Hechtingsproblematiek

  Adoptiekinderen, kinderen die dagen op het kinderdagverblijf doorbrengen, kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn of kinderen die keer op keer met andere verzorgers te maken krijgen, vermijden hechtingscontact. Hier ontstaat hechtingsproblematiek. Kinderen ‘weten’ dat deze mensen op een bepaald moment in hun leven weer verdwijnen en hechten zich daarom aan niemand. Want als de belangrijkste relatie in je leven het niet haalt, welke dan wel? Het vertrouwen in relaties is weg. Er wordt een innerlijke leegte gekweekt. En relaties kunnen een bedreiging gaan vormen.

  30% van onze kinderen is onveilig gehecht! Dit uit zich in gedragsproblemen die zichtbaar zijn voor de omgeving (externaliserende gedragsproblemen). Er is in deze situatie weinig controle over de emoties. Typisch externaliserende problemen zijn agressie, overactief gedrag en ongehoorzaamheid. Een kind kan ook internaliserende gedragsproblemen hebben. Er is dan een overcontrole over de emoties. Deze worden naar binnen gericht en leiden tot innerlijke onrust. Typische internaliserende problemen zijn sociale teruggetrokkenheid, angst, depressie en psycho-somatische klachten.

  Andere gevolgen voor kinderen in echtscheiding die onder voornoemde gedragsproblemen vallen, zijn:

  – problemen in vriendschappen

  – zwakkere band met de ouders, vooral met de vaders

  – problemen op school, zoals lagere cijfers, concentratieproblemen en spanningen in het contact met andere leerlingen.

  De langetermijngevolgen zijn:

  – lager eindniveau van de opleiding

  – lager inkomen

  – een groter eigen scheidingsrisico

  – zwakker wordende band met de (ouder wordende) ouders

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Bernadette Keijzer op maart 30, 2018, 3:11 pm

  Met de binnenring wordt de steungroep bedoeld. Zie de volledige publicatie. Hier staat een afbeelding bij die het verhaal verduidelijkt.

  Beantwoorden →