Rate this post
 • Shiatsu-massage bij fibromyalgie
  Rate this post

  ‘Fibromyalgie’ betekent letterlijk ‘vezelpijn’. Mensen met fibromyalgie hebben chronische pijn in de ‘weke delen’, zoals de spieren, pezen en het bindweefsel.

  De oorzaak is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het blijkt dat onder andere de prikkeloverdracht tussen hersenen en lichaam verstoord is en dat mensen met fibromyalgie een overdreven hoeveelheid gevoels-zenuwvezels hebben rond bepaalde bloedvatstructuren in de handen en voeten. Bij temperatuurwisselingen en dan vooral bij koude worden deze gevoels-zenuwvezels extra geprikkeld.
  De koude tijd komt er weer aan, en dat ­betekent dus vaak meer pijn.
  De doorbloeding van het lichaam is minder goed en afvalstoffen van de spieren worden niet goed afgevoerd. Vaak ontstaat er een soort domino-effect van klachten, want door de pijn slaap je slechter, je herstelt minder goed, je weerstand gaat achteruit en je hebt minder energie. Daardoor krijg je weer eerder pijn enzovoort.
  Wat kan shiatsu doen bij fibromyalgie? Shiatsu zorgt voor rust en balans in lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter in de ‘herstelmodus’ komt. Tijdens de behandeling wordt de aanmaak van natuurlijke pijnstillers in je lijf gestimuleerd. Vaak kun je hierdoor ook beter slapen en dat bevordert het herstel dus nog meer.
  De behandelingen hebben een opeenstapelend effect. Dat betekent dat het beste resultaat wordt bereikt als er eerst een aantal weken achterelkaar wordt behandeld. Daarna wordt meestal afgebouwd naar 1 of 2 keer per maand.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply