Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Simuleer thuis je aanwezigheid terwijl je zelf op het strand in Spanje zit
    Rate this post

    Toen na de lockdown landen weer voorzichtig geopend werden na de (eerste?) golf Corona besmettingen, werden de grenzen weer langzaam maar zeker opengesteld voor reizen en strandvakanties. Daar lig je dan, lekker te bakken op anderhalve meter afstand van andere reizigers aan de Spaanse kust, zonder bang te zijn besmet te worden. Maar wel met de angst dat jouw huis wordt leeggeroofd terwijl je een verfrissende duik neemt in het zilte zeewater. Met een slim alarmsysteem kun je tegenwoordig overal ter wereld met de camera meekijken, en een alarm ontvangen op je mobieltje. Maar het beste middel om inbrekers tegen te gaan is thuis blijven. Of doen alsof je thuis bent, met deze 4 mogelijkheden kun je aanwezigheid simuleren vanaf het strand in Spanje. Of tijdens je skivakantie, een zakelijke trip etc.

    1. Regelbare verlichting

    Je hebt vast de voordelen van slimme verlichting gezien. In de winkel, bij iemand thuis, of je hebt wellicht al een mooie set Philips Hue lampen hangen. Als het donker wordt schakelt de verlichting automatisch in, en wanneer je naar het toilet gaat in de nacht zorgt een bewegingssensor ervoor dat je niet naast de pot piest. Dit werkt ook wanneer je niet thuis bent. En wel op de volgende manieren:

    – Door een tijdklok in te stellen per dag, eventueel met variatie, zodat er geen vast patroon zichtbaar is.
    – Door een lichtsensor te koppelen via bijvoorbeeld de Somfy TaHoma hub, zodat de lampen inschakelen wanneer het donker wordt. Dus ook bij bewolking overdag.
    – Door zelf vanaf het strand de lichtschakelaars op afstand te bedienen. Gewoon omdat het kan!

    Naast de verlichting in huis mag uiteraard ook de verlichting buiten niet ontbreken. Met een bewegingsmelder laat je de lamp bij de voor- of achterdeur inschakelen zodra er iemand in de buurt is. Dit is niet alleen handig voor bezoekers, het zal inbrekers vaak al op de vlucht doen slaan. Zeker wanneer er een IP camera hangt die iedere verdachte beweging vastlegt.

    2. Automatische raamdecoratie of zonwering

    De lampen aan, maar de gordijnen blijven open staan. Of twee weken dicht tijdens je afwezigheid. Dat ziet er vreemd uit, gelukkig kun je ook elektrische gordijnen installeren of rolluiken automatiseren. Somfy heeft hier een eigen systeem voor, maar als je graag merken en producten combineert kun je ook gebruik maken van een meer universele TaHoma bridge. Ook raamdecoratie en zonwering werken op een timer, met een sensor of handmatig. Overdag kun je felle zon buiten houden, wat weer bevorderlijk is voor het interieur. UV-licht kan namelijk meubels en vloerbedekking vaal maken.

    3. Deurbel met camera en microfoon

    Verwacht je bezoek aan de deur? Of wil je gewoon de schijn wekken dat je thuis bent? Er zijn speciale deurbel camera’s te koop met ingebouwde microfoon en luidspreker. Dit werkt als volgt:

    – Iemand belt aan.
    – Je kunt direct videobeelden live bekijken op je smartphone.
    – Je kunt deze persoon te woord staan, alsof je elders in huis aanwezig bent.
    – Zeg dat je even niet naar de deur kunt komen, dat ze een andere keer terugkomen, of dat je niet geïnteresseerd bent. Een pakje laten afgeven bij de buren kan uiteraard ook.

    Dit werkt niet alleen binnen je eigen WiFi netwerk, maar ook met een mobiele verbinding. Omdat je zelf alleen spraak stuurt is het niet nodig om een zeer snelle verbinding tot stand te brengen. Er zijn beveiligingscamera’s die deze functie ingebouwd hebben, er zijn ook deurbellen met ingebouwde camera. Er kan een lichte vertraging zijn tussen fysiek aanbellen en het maken van een draadloze verbinding, test vooraf of deze koppeling goed functioneert.

    4. Smart Home programma’s

    Als je enkele slimme apparaten in huis hebt, dan leer je snel genoeg hoe je voorkeuze programma’s samenstelt. Je kunt kamers beheren, apparaten en diensten toevoegen, standaard acties instellen etc. Zo kun je het ‘gedrag’ van de woning snel instellen, met een heel natuurlijke en geloofwaardige keten aan acties. Als DIT gebeurt, dan moet vervolgens DAT uitgevoerd worden. Dus bijvoorbeeld de verlichting AAN, dan de gordijnen DICHT. Door jouw Smart Home apparaten centraal te beheren kun je met een tik op je scherm een flink aantal functies tegelijkertijd bedienen.

    Ook voor als je thuis bent!

    De meeste Smart Home toepassingen zijn uiteraard gemaakt voor wanneer je thuis bent. Inbraakpreventie met slimme apparatuur is eigenlijk een mooie bonus. Alle functionaliteit die we hierboven hebben beschreven zijn ook voor een groot deel van toepassing als je gewoon thuis bent. Zo kun je vanaf het toilet aan de postbode vragen om het pakket op de mat te plaatsen, of schakel de verlichting in met een spraakcommando in plaats van een knop aan de muur. Slim wonen wordt slimmer leven, waar je ook bent!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply