Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Slim de zon in!
  Rate this post

  Heerlijk, die zomer! Er is niets lekkerder dan de hele dag ontspannen in de zon. Je huid is hier helaas minder blij mee. Als je jouw huid na een zonnebad ­onderde ­microscoop zou bekijken, kun je de cellen bijna ­wanhopig naar je zien schreeuwen…

  Je hoeft niet direct binnen te blijven om verantwoord met de zon om te gaan, want de zon is óók gezond: je lichaam maakt er namelijk het broodnodige vitamine D en het geluksstofje endorfine door aan en dat is goed voor je humeur. Maar door vaak en lang in de zon te zitten, wordt je huid wel slapper, minder elastisch, stugger en krijgt die plooien. Dit komt doordat zonlicht het collageengehalte in de huid vermindert. Collageen is een lijmachtige eiwitstof die wordt gemaakt door de cellen in de lederhuid (de 2e huidlaag van de 3) en zorgt voor de stevigheid van de huid. En die pigmentvlekjes? Die komen door de UV-straling. Hieronder staat uitgelegd wat het verschil is.

  Snelle huidveroudering
  UV-A-straling is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. In tegenstelling tot UV-B dringt deze straling diep door in de huid (tot de cellen van de lederhuid), maar doet geen pijn. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan UV-A-straling, loopt een groot risico op snelle huidveroudering. UV-B-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming verbrandt. Daarnaast kan UV-B allergische reacties veroorzaken.

  Toch het zonnetje meepakken?
  Wanneer je toch lekker wilt zonnen, wat is dan de beste bescherming tegen de zon? Smeer jezelf een half uur voordat je de zon ingaat goed in. Doe dit voordat je je kleding aan hebt, zodat je geen randjes vergeet die kunnen verbranden. Herhaal dit om de paar uur. Hoe vaak je moet smeren, hangt bijvoorbeeld af van je huidtype en de zonsterkte. Voor de Nederlandse zon gebruik je minimaal factor 30. Vermijd verder de hete zonuren tussen 12.00 en 15.00 uur en ga lekker lunchen in de schaduw of doe een siësta. Wanneer je toch in deze uren buiten in het zonnetje te vinden bent, dan kun je ook altijd een mooie hoed dragen voor extra bescherming.

  Wil jij weten wat je het beste kunt doen om je huid mooi te houden in de zomer? Kom dan langs voor advies!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply