4/4 - (1 stemmen)
 • Smeren kun je leren
  4/4 - (1 stemmen)

  Of je nu een tijd in het buitenland vertoeft of gewoon in Nederland blijft: je huid beschermen blijft een must. Het is een typisch geval van ‘voorkomen is beter dan genezen’. Door je huid goed in te smeren met UV-bescherming, kunnen pigmentvlekken, huidveroudering en huidkanker worden voorkomen.

  Tegenwoordig is er een scala aan producten om je huid te beschermen. Drogisterijen, supermarkten, apothekers:alle bieden een ruime keuze in antizonnebrandcrèmes aan.Zo moeilijk kan het dan toch niet zijn? Toch is het belangrijk om bij de keuze van je antizonnebrandcrème een paar dingen in je achterhoofd te houden. Zo is er een groot verschil in filters die een antizonnebrandcrème kunnen bevatten, namelijk de chemische en fysische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen de UV-straling, in tegenstelling tot de fysische filters, die een laagje op de huid leggen en de UV-straling reflecteren. Van een aantal chemische filters is bekend dat ze in de bloedbaan kunnen terechtkomen of dat er in reactie op zonlicht vrije radicalen vrijkomen, die kunnen zorgen voor een beschadiging van de huidcellen. Gelukkig zijn de controles in Nederland streng en zijn de antizonnebrandcrèmes die daadwerkelijk schade kunnen toebrengen uit de schappen gehaald. Desondanks wordt de voorkeur gegeven aan fysische filters. Voorbeelden hiervan zijn titaniumoxide en zinkoxide. Doordat deze ingrediënten op de huid blijven liggen, wordt voorkomen dat schadelijke UV-stralen het lichaam binnendringen. Hierdoor is tevens de kans op een allergische reactie minimaal.

  Verpakking
  Naast de keuze van een filter is ook de verpakking belangrijk. Een product behoudt langer zijn werking wanneer het in een licht- en luchtdichte verpakking zit. Kies bij voorkeur dus een pompje of spray. Naast het behouden van dewerking van het product is dit ook hygiënischer dan een potje waar een vinger of spatel in wordt gestoken.

  Goed smeren
  Wij adviseren een antizonnebrandcrème te smeren met minimaal factor 30. Deze biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen. Let goed op: er bestaat niet zoiets als een 24-uurs bescherming! Smeer je altijd meerdere keren per dag en met een ruime laag crème in. De duur van de bescherming wordt niet alleen bepaald door de factor, maar is tevens afhankelijk van je huidtype, de sterkte van de zon en je activiteit. Om de juiste factor te bereiken die op de verpakking staat, dien je de antizonnebrandcrème elke twee uur aan te brengen.

  Zomers genieten
  Natuurlijk kent de zon ook positieve kanten. Blootstelling aan de zon zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Meer dan 90% van onze vitamine D-status wordt aangemaakt in onze huid onder invloed van de zon. In de laatste decennia hebben onderzoeken toenemend bewijs geleverd dat vitamine D een rol speelt bij de immunologische afweer, bij auto-immuunprocessen en bij de remming van de toename van tumorcellen. Een goedexcuus dus om ook te genieten van de zon! Tussen demiddag een kwartiertje in de zon zitten in het voorjaar en de zomer is hierbij al voldoende!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply