Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Snel controle en operatie bij Mammapoli
  Rate this post

  ’75 procent van de vrouwen die voor onderzoek bij ons komen, hebben gelukkig geen borstkanker. Toch is het goed dat die vrouwen zijn gekomen, want de uitslag kan ook anders zijn. En dan is het fijn tijdig behandeld te worden’, aldus chirurg dr. Ilse Jannink van het HagaZiekenhuis.

  Jannink ziet dagelijks veel vrouwen (en heel soms een man) op de Mammapoli van het HagaZiekenhuis. Die poli is overigens niet alleen voor mamma’s. Hij is voor alle vrouwen – en mannen – met een aandoening aan de borst of een vermoeden van borstkanker. ‘Mamma’ betekent namelijk ‘borst’ in het Latijn.

  Hoe ontdek je afwijkingen?
  Jannink adviseert vrouwen regelmatig hun borsten te controleren. Maar wat zoek je dan? ‘Alle borsten kunnen onregelmatig aanvoelen’, vertelt ze. ‘Dat komt door de vele melkkliertjes waar bindweefsel omheen zit. Die onregelmatigheden zijn natuurlijk prima, maar soms treden er veranderingen op. Bijvoorbeeld een zwelling kan gaan aanvoelen als bijvoorbeeld een knikker. Ook kan het harder of stugger voelen. Een pijnlijke plek die anders aanvoelt, kan ook reden zijn om naar de huisarts te gaan.’ Het is ook belangrijk om goed te kijken naar veranderingen in de borst of tepel. ‘Soms verandert zonder reden de grootte of de vorm van je borst. Of heb je een ingetrokken tepel of juist een ongewoon opgezwollen tepel. Ook plotseling vocht uit de tepel kan een signaal zijn. Als je iets afwijkends merkt, maak dan een afspraak met je huisarts.’

  Wat gebeurt er in het ziekenhuis?
  ‘Als je huisarts je doorverwijst, kun je heel snel bij ons terecht; meestal al binnen 1 week. Wij controleren je borsten, nemen eventueel wat weefsel af en controleren dat. Vaak kunnen we dezelfde dag de diagnose stellen. Aan 3 op de 4 vrouwen vertellen we dat er geen sprake is van borstkanker. Zij kunnen opgelucht naar huis.’ Wie onverhoopt wel kwaadaardig weefsel heeft, krijgt met de diagnose direct een behandelplan. Enkele dagen later volgt een gesprek hierover. Over het algemeen start binnen drie weken de behandeling, zoals een operatie. In de Mammapoli werken veel specialisten samen. ‘We hebben dokters van radiologie, chirurgie, pathologie, radiotherapie, medische oncologie en – dat is niet vanzelfsprekend – plastische chirurgie. Onze chirurgen zijn gespecialiseerd in ‘oncoplastisch opereren’. Dat betekent dat ze vaak kwaadaardig weefsel kunnen verwijderen en tegelijk de borst sparen. Kan borstbesparend opereren niet, dan hebben ze veel ervaring met borstreconstructies. Hierbij wordt de natuurlijke vorm van de borst hersteld. Heel belangrijk, want voor een vrouw is een borstamputatie een bijzonder emotionele ervaring’, besluit Jannink.

  Waardering voor Mammapoli
  De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft het HagaZiekenhuis ook dit jaar weer het roze lintje voor goede borstkankerzorg toegekend. Ook zorgverzekeraar CZ gaf de Mammapoli de best mogelijk score. Het HagaZiekenhuis voldoet hiermee aan de hoogste kwaliteit die patiënten van borstkankerzorg mogen verwachten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply