Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Snel een einde aan primitieve reflexen
    Rate this post

    Primitieve reflexen vormen het eerste gedeelte van de hersenen dat zich ontwikkelt en zouden alleen gedurende de eerste paar maanden van het leven actief moeten blijven. In een normale ontwikkeling vervallen deze reflexen van nature in volgorde in het eerste jaar en komen er vervangende reflexen, ‘posturale reflexen’ genaamd, naar voren. Posturale reflexen zijn meer volwassen responsiepatronen die de balans, coördinatie en sensorische motorische ontwikkeling sturen.

    Bij sommige kinderen gebeurt dit niet volledig. Het centraal zenuwstelsel is nog niet rijp; de motoriek kan veel dingen nog niet aan. Deze kinderen kunnen erg veel last hebben van deze ongeremde primaire reflexen. Primitieve reflexen zijn bewegingen die een baby instinctief maakt. Deze bewegingen zorgen ervoor dat het centraal zenuwstelsel zich ontwikkelt. Ze helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Normaal gesproken verdwijnen deze reflexen tijdens het eerste levensjaar en worden ze overgenomen door posturale reflexen.

    Wat zijn er de oorzaken van dat ze nog steeds aanwezig zijn in mijn kind?
    Het behoud van primitieve reflexen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het geboorteproces is een sleutelfactor in de integratie van deze reflexen. Daarom kan een traumatische geboorte-ervaring of geboorte door een c-sectie leiden tot behouden reflexen. Bijkomende oorzaken kunnen zijn: vallen, trauma’s, gebrek aan buiktijd, vertraagd of overgeslagen kruipfase, chronische oorontstekingen, hoofdtrauma, zenuwstelselstoornissen en ook de blootstelling aan fysieke, chemische of emotionele stress tijdens zijn leven kan een rol spelen.

    Welke symptomen kunnen bij mijn kind aanwezig zijn?
    – niet kunnen stilzitten of hyperactief zijn
    – op 1 of 2 benen zitten, of in een ‘W’-zit
    – langzaam of moeilijk lezen
    – slecht handschrift of slechte pengreep
    – moeilijkheden met overschrijven
    – wijkende kantlijn
    – spiegelen
    – ‘zwaar’ hoofd dat ondersteund wordt
    – in de stoel ‘hangen’
    – schrikreacties
    – slecht afgestelde filters (last van geluid, licht)
    -lang bedplassen (bij kind vanaf 4 jaar)
    -slechte coördinatie (met name tijdens balspelen, zwemmen, fietsen, rennen)
    -evenwichtsproblemen
    – houdt niet van veranderingen
    – reisziekte
    – keel-, neus- en oorproblemen
    – teenlopen
    – last van allergieën, lagere immuniteit
    – geïrriteerd door labels op kleding

    Waarom is het zo belangrijk dat deze primitieve reflexen verdwijnen?
    Het behoud van primitieve reflexen kan leiden tot ontwikkelingsachterstanden met betrekking tot aan­doeningen zoals ADHD, ADD, sensorische verwerkingsstoornis, autisme en leerstoornissen zoals dyslexie. Het voortduren van primitieve reflexen veroorzaakt stoornissen bij zaken als coördinatie, balans, sensorische waarnemingen, fijne motoriek, slaap, immuniteit, energieniveaus, impulscontrole, concentratie en alle niveaus van sociaal, emotioneel en intellectueel leren.

    Hoe vroeg kan ik een vastgehouden primitieve reflex herkennen?
    Mijlpalen vormen een belangrijk venster in de ontwikkeling van je kind en zijn ontwikkelende brein. Je baby moet tussen de 4 en 6 maanden doorrollen, rond de 6 tot 8 maanden beginnen met kruipen en lopen tussen 11 en 13 maanden. Als jouw kind een van deze mijlpalen vertraagd heeft of overslaat, is het mogelijk dat het kind primitieve reflexen of een gebrek aan de juiste toon (hypotonie) in zijn lichaam heeft behouden.

    Wat kan de chiropractor doen?
    De chiropractor voert onderzoeken uit, waaruit een behandelplan volgt, met oefeningen voor thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de reflexen geïntegreerd worden in het systeem en nieuwe motorische patronen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vaak zie je snel vooruitgang bij de kinderen die het traject volgen. Het mooie is dat de oefeningen tijdelijk zijn, maar dat de vooruitgang blijvend is.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply