Rate this post
 • Snel moe en opgejaagd?
  Rate this post

  Je bent niet warm te krijgen, voelt je snel moe en daarnaast ben je snel opgejaagd, en je slaap laat ook te wensen over. Als je gaat zoeken op het internet, kom je er waarschijnlijk snel achter: de schildklier is een regel-orgaan. ‘Zou mijn schildklier hiermee te maken hebben?’.

  Vaak kijken we naar het eindresultaat: al jouw klachten bij elkaar opgeteld. De huisarts checkt ook de T4 en TSH. Zijn deze niet in orde, dan krijg je de stempel ‘schildklier niet in orde’. Maar wáárom is die schildklier niet in orde? Lees hier 6 mogelijke oorzaken van je schildklierklacht én hoe die op te lossen.

  1. Stress
  Het heeft een grote impact op je lichaam. De schildklier speelt een centrale rol bij stress: die regelt namelijk welke systemen harder of juist zachter moeten werken. Continue stress? Continu geregel door de schildklier dus, en daar is hij niet voor gemaakt. Kortom: zoek ontspanning.

  2. Gebruik van de pil
  In anticonceptiemiddelen zitten hormonen. De schildklier produceert ook hormonen. Het zijn ‘postbodes’ die onder andere de opdracht ‘lichaamstemperatuur omhoog’ ­bezorgen. De hormonen uit de anticonceptie remmen alleen helaas de schildklierwerking. De postbode-functie wordt verstoord.

  3. Spijsverteringsproblemen
  Wellicht heb je in een eerder artikel van ons gelezen dat je spijsvertering enorm belangrijk is. Dat wat je eet, moet natuurlijk ook opgenomen worden. Heb je vaak diarree of obstipatie, dan is dit een goed punt om te laten checken.

  4. Voedingstekorten
  De voedingsstoffen moeten ook wel voldoende in je voeding zitten. Voornamelijk tyrosine, jodium, selenium zink en vitamine B6, B11 en B12 zijn belangrijk voor je schildklier. Dit vertaalt naar voeding: vis, schaal- en schelpdieren, zeewier, groenten, fruit en vlees.

  5. Veel koolhydraten
  Weer voeding dus! Het verminderen van koolhydraten zorgt voor een stabielere bloedsuiker. Laat dit nou eens samengaan met een optimale schildklierfunctie!

  6. Obesitas
  Overgewicht is vaak een gevolg, maar ook een oorzaak van schildklierklachten. Je lichaam heeft meer lichaamsvet, dat niet alleen aan de buitenkant, maar ook tussen de organen zit. Moeilijker te bereiken door de ‘postbodes’ dus.

  Kortom: er zijn heel wat oorzaken te benoemen voor schildklierklachten. En, zoals je zelf ook vast denkt, zijn het geen heel grote, spannende dingen. Je kunt er zelf mee aan de slag. Wil je alsnog hulp bij het analyseren van je voeding? Wij helpen je graag. Door je voeding te analyseren op bijvoorbeeld de tyrosine, jodium, zink, selenium en de B-vitamines, krijg je al een helder beeld.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply