Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Snel weer zelfstandig aan het werk!
    Rate this post

    Even een mail tikken, twee uur achter je laptop zitten om een Excel-bestand in elkaar draaien en een rapport maken. Tussendoor even naar de koffieautomaat om daar koffie voor jou en je collega in te schenken, en daarna die vergadering ingaan en daar met pen en papier aantekeningen maken. Allemaal voorbeelden uit je werkroutine die heel vanzelfsprekend zijn, toch?

    Maar als je fysieke beperkingen, pijn of klachten ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een ziekte of door stress, zijn al deze werktaken láng niet zo gewoon. Zo zorgen klachten als pijnlijke polsen of armen en een stijve nek of schouders ervoor dat dat rapport in elkaar zetten niet alleen een mentale, maar ook een fysieke uitdaging wordt. Bij een fysiek zwaardere baan, zoals in de zorg of in de schoonmaakbranche, kan een ergotherapeut je adviseren hoe jij je lichaam op een goede manier kunt belasten.

    Preventie
    Als je klachten tijdens het werk ervaart, kunnen die verstrekkende gevolgen hebben. Van het niet optimaal functioneren tot dreigende uitval en (langdurig) verzuim. Je bent je er nu misschien niet van bewust, maar verzuim heeft een grote impact. Want als jij straks als gevolg van je klachten noodgedwongen thuis moet zitten, merk je pas écht hoe belangrijk je werk is. Door het gemis van een vast ritme en sociale contacten kun je in een gat vallen. En hoe langer je aan de zijlijn moet staan, hoe moeilijker het is om straks weer terug te keren. Dit wil je niet hebben! Gelukkig is deze situatie meestal te voorkomen, door op tijd in te grijpen en actie te ondernemen. De ergotherapeut kan je helpen.

    Maak kennis met de ergotherapeut!
    De ergotherapeut kan je helpen in allerlei fasen. De ergotherapeut heeft bijvoorbeeld een belangrijke preventieve taak. Door het juiste advies over je werkplek en je lichaamshouding worden vervelende klachten en verzuim voorkomen. Aangepaste hulpmiddelen, zoals een toetsenbord of een aangepaste muis, kunnen onderdeel van dit advies zijn. Ook is de ergotherapeut de aangewezen persoon die jou bij de al aanwezige klachten kan behandelen, zodat jij weer je werkactiviteiten op een normale of aangepaste manier kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld als je last hebt van MS, reuma, een dwarslaesie, rugklachten, stress en depressie. Wist je dat ergotherapie bij werkgerelateerde klachten bewezen effectief is? Het is vastgesteld dat je met ergotherapie weer sneller aan het werk kunt.

    ‘Ik stort mij weer met volle overgave op mijn werk, zónder klachten’
    Lisette (34): ‘Ik werk als secretaresse bij een groot advocatenkantoor. Regelmatig heb ik last van een stijve nek en stramme schouders. Ook voel ik het vaak in mijn rug. Omdat ik erger wil voorkomen en natuurlijk zo lang mogelijk aan het werk wil blijven, ben ik naar de ergotherapeut gegaan. We zijn meteen concreet en praktisch aan de slag gegaan, op mijn werkplek zelf. Op welke manier konden mijn werkzaamheden en werkplek zó aangepast worden, dat ik weer klachtenvrij mijn werk kon uitvoeren? Ik kreeg verschillende praktische adviezen. Zo zijn we aan de slag gegaan met mijn lichaamshouding en leerde ik over welke werktechnieken mijn gewrichten het minst belasten. Ook is mijn werkplek aangepast: ik heb nu een ander toetsenbord en een andere muis. Ik weet nu wat voor mij de beste manier van werken is. Hierdoor heb ik een stuk minder last van klachten, en kan ik mij weer met overgave op mijn werk storten.’

    Wat kan de ergotherapeut op het gebied van werk voor je betekenen?

    – Je advies geven over je werkplek, door eerst een werkplekonderzoek te verrichten
    – Je advies geven over je houding tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden.
    – Je advies geven over het verdelen van werkzaamheden en werktijden, zodat je meer balans krijgt en vermoeidheid verdwijnt.
    – Je advies en training bieden gericht op eventuele hulpmiddelen, zoals een aangepaste muis, toetsenbord, stoel of laptopstandaard
    – Je begeleiden bij de re-integratie: zo snel weer mogelijk naar je werk kunnen, en aan het werk blijven. Dit bijvoorbeeld bij ziekten en klachten als MS, reuma, rugklachten, stress en depressie.
    – Jou en je collega’s voorlichting en advies in de vorm van workshops en trainingen geven

    Maak kennis met ergotherapeut Lindsey
    ‘Sinds een aantal jaar werk ik nu als ergotherapeut. Na verschillende ervaringen in de eerstelijnszorg heb ik ervoor gekozen om een eigen praktijk te openen. Na de opleiding ergotherapie heb ik verschillende cursussen gevolgd om mijn kennis op peil te houden. Zo ben ik gespecialiseerd in dementie, oncologie, belastbaarheid en arbeidsgerelateerde therapie. Als ergotherapeut vind ik het belangrijk om contextueel te behandelen, dus waar de problemen zich voordoen. Dat kan bij je thuis, op het werk of op school zijn. Daarnaast werk ik ook samen met andere betrokkenen, zoals je huisarts, psycholoog of werkgever, met als belangrijkste doel om jou weer de regie in handen te geven.’

    Feiten over vermoeidheid *

    – In 2016 gaf ruim 18 procent van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar aan last te hebben van psychische vermoeidheid door het werk.

    – 1 op de 7 mensen heeft burn-outklachten

    * Bron: CBS

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply