Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • Een koninklijke delicatesse

    Wist je dat soesterknol het lievelingseten van Koning Willem I (1792 – 1843) was?
    De soesterknol was een heus koningsgerecht en werd onder andere gecombineerd met schapenbout en een glas Bourgogne. Zelfs na zijn troonsafstand werd deze maaltijd nog gegeten door Oranjeaanhangers. Zo kreeg de soesterknol samen met lamsvlees een politiek tintje, alhoewel de knollen zelf nooit de stempel ‘koninklijk’ kregen.

    Ingrediënten
    • 400 gram soesterknol (kan vervangen ­worden door koolraap)
    • 1 stuks bloemkool
    • 200 gram tempeh
    • 0.5 stuks botersla
    • klont boter
    • 0.5 tl mosterd
    • 1 tl sesamolie
    • 1 tl ketjap
    • mespunt gemalen komijnzaad
    • snuf versgemalen peper
    • 2 el olijfolie om in te bakken
    • 0.5 el (balsamico) azijn
    • 1 el olijfolie van goede ­kwaliteit
    • 0.3 el grove mosterd
    • 0.5 el honing
    • naar smaak zout en peper

    Bereiding (30 min)
    1. Was de soesterknol en bloemkool, schil de knol. Haal de roosjes van de bloemkool los en schil de stronk, snijd de stronk in stukjes. Zet ze bloemkool en soesterknol op met ruim water en eventueel zout en kook in 20 minuten gaar.
    2. Snijd in de tussentijd de tempeh in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd ook deze plakjes weer in dunne reepjes. Mix de mosterd, sesamolie, ketjap, gemalen komijnzaad, peper en de helft van de olijfolie met elkaar tot een fijne marinade. Laat de plakjes tempeh 5 minuten marineren.
    3. Zet een ruime koekenpan op hoog vuur en voeg hier de andere helft van de olijfolie aan toe. Haal de tempehreepjes uit de marinade en doe ze in de pan. Laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Schep dit regelmatig goed door, tempeh kan snel aanbranden. Giet na het bakken de marinade bij de tempeh in de pan. (Zo gebakken zijn de tempehreepjes net spekjes.)
    4. Giet de soesterknol/bloemkool af, breng op smaak met zout en peper, voeg boter toe en stamp tot grove puree.
    5. Was de sla, laat uitlekken en snijd in grove repen. Maak een dressing: doe azijn, grove mosterd, honing en eventueel zout en peper in een schaaltje, roer er langzaam de olijfolie van goede kwaliteit door. Meng de dressing door de sla.
    6. Serveer de stamppot met de tempehspekjes en de salade.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply