Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Speciale behandeltechniek bij huidkanker
    Rate this post

    Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. De kanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid. Dermatologen in ZGT gebruiken een speciale techniek om deze vorm van kanker uit de huid weg te snijden. Met Mohs’ micrografische chirurgie verwijderen zij binnen een dag de kanker. Dat gebeurt laagje voor laagje.

    1. De behandeling, een chirurgische ingreep, vindt plaats op de afdeling dermatologie in ZGT, ziekenhuis­locatie Hengelo.

    2. Basaalcelcarnicoom zit vaak op het gezicht. Mohs’ chirurgie wordt toegepast bij sommige vormen van basaalcelcarcinoom in het gezicht. Het te opereren gebied wordt nauwkeurig afgemeten en afgetekend. Onder plaatselijke verdoving worden hechtingen aangebracht om de plek goed te bepalen. Daarna snijdt de dermatoloog het weefsel met de kankercellen weg.

    3. De ingreep wordt vastgelegd in een digitaal fotoverslag.

    4. De weefselstukjes worden voorbereid voor nader onderzoek. De laborant snijdt het weefsel in dunne plakjes: de zogenaamde ‘vriescoupes’.

    5. In een speciale machine worden de vriescoupes gekleurd om mogelijke afwijkingen in het weefsel goed te zien. Het snijden, kleuren en beoordelen van het weefsel is een tijdrovende bezigheid. Patiënten wachten in een speciale wachtkamer op de uitslag, samen met een ZGT-vrijwilliger.

    6. De vriescoupes worden onder de microscoop bekeken. Elk laagje wordt tijdens de operatie direct beoordeeld op de aanwezigheid van een tumor. Is er nog huidkanker aanwezig? Dan wordt dit ingetekend in het fotoverslag. Zo ziet de dermatoloog precies waar hij of zij mogelijk nog verder moet snijden. Eventueel volgt een tweede snijronde. Dit wordt herhaald totdat het operatiegebied geen kankercellen meer bevat.

    7. Pas als alle kanker is weggehaald, wordt de wond gesloten. Dat kan door hechtingen, hechtpleisters en een stevig drukverband. Ook een verplaatsing van de omgevende huid of een huidtransplantaat is mogelijk. Soms wordt de wond gesloten door de plastisch chirurg.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply