Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Speelgoed om de dood mee uit te leggen

  Bij de opvoeding van je kind is het niet vanzelfsprekend dat je uitlegt wat er allemaal gebeurt als een dierbaar iemand komt te overlijden. Logisch, want je kunt zo’n situatie niet oefenen. Maar als er dan iemand overlijdt, is het nuttig als je kind weet wat een uitvaart is, hoe die eruitziet en wat je kind daarbij kan voelen. Maar hoe pak je dat aan?

  Als er in de naaste omgeving iemand is overleden, kom ik als gezinscoach bij mensen thuis om de uitvaartdag visueel te maken. Ik maak hierbij gebruik van uitvaartspeelgoed. Hiermee laat ik spelenderwijs zien hoe de dag gaat verlopen. Op deze manier kan ik angsten en onzekerheden wegnemen en vragen beantwoorden. Aangezien iedere uitvaart anders is, bespreek ik vooraf met de uitvaartondernemer hoe de uitvaartdag eruit komt te zien, zodat ik de begeleiding zeer persoonlijk kan maken. Kinderen hebben hun eigen belevingswereld. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat opa onder de grond allemaal nog voelt en of de crematieoven net zo’n oven is als die in de keuken. Door een uitvaart uit te beelden, laat ik kinderen zien wat er gaat gebeuren. Hierdoor ontstaan rust en duidelijkheid. De kinderen weten wat er komen gaat en wat ze kunnen verwachten. Een bijkomend voordeel is dat de nabestaanden in deze verdrietige en moeilijke periode een beetje ontlast worden.

  Rouw- en verliesbegeleiding
  Na een verlieservaring kan je kind niet lekker in zijn vel komen te zitten en te maken krijgen met verdriet, boosheid, angst, onzekerheid, een schuldgevoel, woede-uitbarstingen of concentratieproblemen. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn, zoals buikpijn, hoofdpijn, een verminderde eetlust of slaapproblemen. Het is voor veel kinderen lastig om hun gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Met POPtalk en uitvaartspeelgoed kan je kind laten zien welke beleving er is en welke gevoelens, emoties en gedachten hij daarbij heeft. Als de situatie beeldend gemaakt wordt, wordt die overzichtelijk en duidelijk. Je kind krijgt inzicht in de situatie en kan zo naar mogelijke oplossingen kijken. Het visueel maken van de situatie is communiceren op een gelijkwaardig niveau, dat voor iedereen duidelijk en begrijpelijk is.

  Natascha Peters
  gezinscoach

  Beelden zeggen meer dan 1000 woorden
  POPtalk richt zich op het visueel maken van de belevingswereld van je kind. Dit gebeurt met poppetjes en andere (symbolische) materialen. Denk hierbij aan emotiekaarten, kleurenkaarten, pictogrammen, smileys enzovoort. De eigen werkelijkheid wordt in beeld gebracht, waardoor je kind zich begrepen voelt. Het geven van de juiste woorden aan zijn gevoelens is vaak lastig, maar met POPtalk maak je dit beeldend en laagdrempeliger. Op deze veilige manier kijk je van een afstandje naar je eigen situatie en is het eenvoudiger om vooral heftige onderwerpen zoals rouwverwerking, verlieservaringen, ziekte, scheiding, gepest worden, woede, verdriet enzovoort te bespreken. Je kind wordt actief betrokken bij zijn probleem en het vinden naar mogelijke oplossingen hiervoor. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden!

  Gezinscoachpraktijk Dol – Fijn & Liefde gaat binnenkort Praktijk De Toekomst heten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply