Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Spelen is soms gemakkelijker dan praten
    Rate this post

    Anouk is 7 jaar. Ze is een leuk en vrolijk meisje. Maar ze is steeds vaker bang. Om alleen naar boven naar haar kamer te gaan, om iets te vragen in een winkel, om tegen vriendinnetjes te zeggen dat ze iets niet leuk vindt. Anouk wil daarom niet meer afspreken met vriendinnetjes. Het liefst blijft ze thuis bij haar ouders.

    In de speltherapie speelt ze graag met de indiaantjes. Ze maakt een gezellig dorpje waar de indianen rustig ­wonen. Dan laat Anouk over de rivier een indringer komen. Hij dreigt en zorgt ervoor dat de indianen zich niet meer veilig voelen. Anouk besluit dat er iets moet gebeuren: in een bootje over de grote rivier gaat het indianenmeisje gaat hulp halen. Om zich minder bang te voelen, neemt het indianenmeisje een lampje mee in haar bootje…

    ‘Wat is er aan de hand?’
    Ouders willen graag dat hun kind zich goed en evenwichtig ontwikkelt. Natuurlijk weten zij dat groot worden gepaard gaat met ups en downs. Maar als hun kind gedurende langere tijd niet goed in zijn vel zit, gaan ouders zich zorgen maken; wat is er aan de hand met mijn kind? Waardoor is het zo boos, of stil, of zo opstandig? En wat kunnen we ­daaraan doen?

    Vernieuwde beleving
    Speltherapie is bedoeld voor kinderen die sociaal of emotioneel in de knel zijn gekomen. Therapeutisch spel sluit nauw aan bij de eigenheid en beleving van het kind. Er wordt gebruik gemaakt van de ‘taal’ die het kind het meest eigen is: zijn spel. Hierdoor krijgt het kind de kans om zich te uiten op een manier die bij hem of haar past. Er ontstaat een proces om tot een veranderde, vernieuwde beleving van zichzelf, anderen of zijn/haar situatie te komen.

    Ondersteuning
    Ouders worden nauw betrokken wordt bij het therapie­proces van hun kind en worden uitgenodigd samen te zoeken naar nieuwe wegen om met hun kind om te gaan. Deze ondersteuning van het ouderschap kan op verschillende manieren gegeven worden, afhankelijk van de vragen en zorgen die ouders hebben over hun kind. Zo groeit niet alleen het kind, maar kunnen ook ouders met (zelf)vertrouwen de relatie met en opvoeding van hun kind een vernieuwde vorm en inhoud geven.

    Speltherapie vindt plaats in wekelijkse sessies in een speciaal daarvoor ingerichte spelkamer. Een basisbehandeling bestaat uit 15 sessies. Ouders kunnen hun kind zelf aanmelden, ook zonder verwijzing van een arts of psycholoog.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply