Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Spiegeltje, spiegeltje aan de tand
  Rate this post

  Gezond tandvlees en een gebit zonder gaatjes: dat is toch wat je graag wilt voor je kind? Toch zien tandartsen al bij heel jonge kinderen gaatjes in het melkgebit. Kinderen staan op jonge leeftijd nog niet stil bij het belang van een bezoek aan de tandarts en vinden het soms erg spannend. Daarom is het belangrijk om al zo vroeg mogelijk voorlichting te geven over goede poets-, eet- en drinkgewoonten. Als je als ouder, met hulp van de tandarts, zorgt voor een goede start wat betreft de mondgezondheid van je kind, heeft het daar levenslang profijt van.

  Het belang van poetsen
  Wanneer een baby 6 maanden oud is, kunnen al de eerste melktandjes doorbreken. Vanaf het moment van die eerste doorbraak is het belangrijk om de tanden van je kind te poetsen met een fluoridetandpasta, passend bij de leeftijd. Tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar is 1 poetsbeurt per dag voldoende, vanaf 2 jaar poets je 2 keer per dag. Tandarts Daniela Rickert vertelt: ‘In de praktijk controleren we het gebit van je kind met behulp van plaquekleuring. Door deze techniek wordt zowel voor ons als voor jou en je kindje direct zichtbaar of er genoeg gepoetst wordt.’ Collega-tandarts Maaike Voorintholt voegt toe: ‘Omdat het poetsen van een kindergebit erg lastig is, geven we aan jou als ouder en aan je kind een individuele instructie mee. Op die manier is het voor iedereen goed te leren.’

  Zo maak je poetsen leuk(er)
  – Probeer tijdens het poetsen eens naast je kind te gaan staan in plaats van ervoor of erachter.
  – Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen en zelf tandpasta op de borstel doen.
  – Vertel tijdens het poetsen een verhaaltje of zet muziek aan. Online zijn ook verschillende leuke en leerzame poetsspelletjes en apps te vinden. Kies in ieder geval iets wat 2 minuten duurt!
  – Laat je kind in de spiegel meekijken, zodat het kan zien wat er gebeurt.
  – Vertel je kind wat je wegpoetst. Benoem die boterhammen van de lunch of de sperziebonen van het avondeten.

  Zuinig met zoetigheid
  Goede eet- en drinkgewoonten zijn belangrijk voor het behoud van een gezond gebit. De volgende adviezen kunnen jou én je kind op de juiste weg helpen:
  – Kies voor 3 hoofdmaaltijden per dag. Je kind heeft dan minder behoefte aan tussendoortjes.
  – Eet niet meer dan 4 tussendoortjes per dag.
  – Eet maximaal 2 keer per dag zuur fruit.
  – Beperk het gebruik van ranja of andere suikerhoudende dranken tot maximaal 2 keer per dag.
  – Laat je kind veel water of thee (zonder suiker) drinken.
  – Combineer eet- en drinkmomenten.
  – Zorg ervoor dat je kindje het drinken in één keer opdrinkt voordat het verder mag spelen.
  – Geef geen drinken mee naar bed. Water is hierop de uitzondering.
  – Geef zo min mogelijk kleverig snoep óf snoep dat langzaam op gaat zoals lolly’s.

  Vertrouwd en up-to-date
  Bij Tandartsenpraktijk Haren heb je altijd een vaste tandarts. Het is immers geen vanzelfsprekendheid om je als patiënt over te geven aan de tandarts. Hiervoor is een zeker vertrouwen nodig. Een eigen tandarts zorgt voor een vertrouwde sfeer en een manier van behandelen die in overleg met jou wordt afgesproken. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten. De tandartsen die werkzaam zijn in de praktijk, dragen er zorg voor dat ze jaarlijks diverse congressen bezoeken en cursussen volgen om zo op de hoogte te blijven van de meest hoogwaardige technieken en de laatste ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde. De tandartsen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en doen er met de hulp van hun knuffelige assistent Karel Kies alles aan om die noodzakelijke bezoeken aan de tandarts ook voor je kindje zo leuk mogelijk te maken!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply