Rate this post
 • Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
  Rate this post

  Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Eigenlijk vinden ze zichzelf helemaal niet zo leuk, aardig, bijzonder, mooi… hoe vaak het ook tegen hen gezegd wordt. Waar zou dit van komen?

  Je zelfbeeld wordt vaak bepaald door wat jij denkt dat anderen van je vinden. Je gelooft gewoon niet wat anderen zeggen, hoezeer ze het ook menen en benadrukken – jij weet wel beter! Of je doet alsof je het gelooft, maar diep van binnen blijft het negatieve gevoel.
  Je zelfbeeld is in eerste opzicht helemaal niet van jezelf, maar overgenomen vanuit het verleden. Hoe je ouders, familie, leraren, vriendjes naar jou als kind keken. Liefdevol, vol mededogen, stralend… of toch eerder belerend, bezorgd, teleurgesteld, jaloers? Vanuit die kijk zie jij jezelf en de wereld om je heen, en zo denk je dat er naar je gekeken wordt. Eigenlijk moet jij het kijken dus van deze mensen overnemen en jezelf opnieuw ontdekken. Dan leer je ‘zelf’ te zien.

  We willen erbij horen
  Wat doe je niet allemaal om aandacht van anderen te krijgen, zodat je van hen de bevestiging krijgt die je jezelf niet kunt geven? Let er maar eens op. En misschien merk je dan ook dat zij dat werkelijk mooie, leuke, aardige, bijzondere, intelligente in jou zien, maar jij zelf het niet kunt of wilt zien. Want het is er wel degelijk. Er is iets in je wat iedereen ziet… behalve jij.

  Het is niet toevallig dat wij in de wereld om ons heen datgene zien en ervaren, wat wijzelf willen en hopen te zijn. We kijken vol verlangen naar anderen en willen deel uitmaken van die wereld. We willen erbij horen.
  Stel jezelf centraal en ga vanuit je kracht en vol geloof en moed op zoek naar jezelf. Zo voorkom je afhankelijkheid en verlies je je niet in de wereld.

  Kijken als een kind
  Een positief zelfbeeld krijg je allereerst door weer te gaan kijken en ervaren als een kind. Je begint spelenderwijs je eigen wereld te verkennen zonder dat je hoofd overal oordelen over velt. Je kijkt ‘van binnen naar buiten’. Zo geef je geheel vanuit ‘je innerlijke kind’ invulling aan je eigen leven en wereld. Je creëert ze als het ware opnieuw. Je gaat lekker buiten spelen… en trekt je nergens wat van aan.
  Kijk maar eens om je heen. Mensen met een positief zelfbeeld hebben ook een positief mens- en wereldbeeld. Herken je kracht en schoonheid en zie de wereld door je eigen ogen…

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply