Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Sponsortocht door Zambia

  Ieder kind zou naar school moeten gaan, heerlijk kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes en een veilig thuis hebben. In Nederland is dit over het algemeen goed geregeld, maar helaas zijn er nog veel landen op de wereld waar kinderen niet onbezorgd op kunnen groeien. Vooral veel meisjes hebben het zwaar.

  Joyce Ouwens trekt zich het lot van deze meisjes aan. Om meer aandacht te vragen voor de kindhuwelijken en tienerzwangerschappen gaat zij met een groep van 35 anderen van 9 tot en met 20 november 600 km door Zambia fietsen. ‘Eigenlijk kwam ik bij toeval achter deze actie van Plan Nederland’, grinnikt Joyce. ‘Ik zat gewoon een beetje op Facebook rond te neuzen toen ik wat tegenkwam over het project Cycle for Plan. Dat sprak me direct enorm aan. Ik ben pedagogisch medewerker en zie hoe kinderen hier in Nederland opgroeien, terwijl elders op de wereld elk jaar 14 miljoen meisjes gedwongen worden te trouwen als ze nog kind zijn. Kindhuwelijken hebben levenslange consequenties voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Ze worden als kind meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal van school. Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen, als hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.’

  Mountainbike
  ‘De reis ernaartoe betaal ik uit eigen portemonnee’, vervolgt de inwoonster van Numansdorp haar verhaal. ‘Maar daarnaast moet iedere deelnemer ook nog minimaal € 3500 aan sponsorgeld zien binnen te halen. Een deel daarvan (€ 2500) gaat rechtstreeks naar het project dat Plan Nederland voor deze meisjes opzet, en de rest gaat naar een sponsorkindje dat daar drie jaar financieel mee ondersteund zal worden. Dat kindje ga ik overigens ook zelf ontmoeten’, reageert Joyce enthousiast. ‘Hoe ik me voorbereid? Ik mag de racefiets van mijn vader gebruiken om te trainen en verder ga ik naar de sportschool voor spinninglessen en krachttraining. Het zou fijn zijn als ik een mountainbike tot mijn beschikking had, zodat ik ook op wat ruiger terrein kan fietsen, want de wegen in Zambia zijn over het algemeen dirt roads. Het is een wat heuvelachtig land en de zadelpijn zal dan ook het grootste probleem zijn’, lacht Joyce.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply