Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Sponsortocht door Zambia
  Rate this post

  Ieder kind zou naar school moeten gaan, heerlijk kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes en een veilig thuis hebben. In Nederland is dit over het algemeen goed geregeld, maar helaas zijn er nog veel landen op de wereld waar kinderen niet onbezorgd op kunnen groeien. Vooral veel meisjes hebben het zwaar.

  Joyce Ouwens trekt zich het lot van deze meisjes aan. Om meer aandacht te vragen voor de kindhuwelijken en tienerzwangerschappen, is zij met een groep van 35 anderen in november 600 km door Zambia gaan fietsen. ‘Eigenlijk kwam ik bij toeval achter deze actie van Plan Nederland’, grinnikt Joyce. ‘Ik zat gewoon een beetje op Facebook rond te neuzen toen ik wat tegenkwam over het project Cycle for Plan. Dat sprak me direct enorm aan. Ik ben pedagogisch medewerker en zie hoe kinderen hier in Nederland opgroeien, terwijl elders op de wereld elk jaar 14 miljoen meisjes gedwongen worden te trouwen als ze nog kind zijn. Kindhuwelijken hebben levenslange consequenties voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Ze worden als kind meegegeven aan een vaak wildvreemde man en moeten meestal van school. Bovendien zijn ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen kinderen, als hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.’

  Racefiets
  ‘De reis ernaartoe heb ik uit eigen portemonnee betaald’, vervolgt de inwoonster van Numansdorp haar verhaal. ‘Maar daarnaast moest iedere deelnemer ook nog minimaal € 3500 aan sponsorgeld zien binnen te halen. Een deel daarvan (€ 2500) gaat rechtstreeks naar het
  project dat Plan Nederland voor deze meisjes opzet, en de rest gaat naar een sponsorkindje dat daar drie jaar financieel mee ondersteund zal worden. Dat kindje heb ik overigens ook zelf ontmoet’, reageert Joyce enthousiast.

  ‘Hoe ik me heb voorbereid? Ik mocht de racefiets van mijn vader gebruiken om te trainen en verder ben ik naar de sportschool gegaan voor spinninglessen en krachttraining.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply