Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sport en acupunctuur
    Rate this post

    Met de Olympische Spelen net achter ons kijken we dit keer naar sportblessures en wat acupunctuur kan bijdragen aan het herstel hiervan. 

    Lichaamsbeweging en fysiek bezig zijn in de vorm van sportbeoefening zijn goed voor je humeur en voor je gezondheid. Maar als sporter loop je wel kans om een blessure op te lopen door overbelasting, verkeerde training of een ongeval. Met acupunctuur kan het herstel op een natuurlijke wijze bespoedigd worden. De sporter zal eerder hersteld zijn, waardoor trainingseffecten minder snel verloren gaan.

    Acupunctuur is een ideaal hulpmiddel bij acute en chronische sportletsels, zoals een spierverrekking, kneuzing, spier- en peesscheurtjes, verstuiking, tennis- of golferselleboog, achillespeesontsteking en schouderklachten. Maar acupunctuur is ook goed inzetbaar om de spieren te laten herstellen na een geleverde prestatie. Het is belangrijk om er steeds voor zorgen dat het lichaam voldoende hersteld is, voordat je aan een nieuwe trainingsprikkel begint, anders raakt het lichaam overbelast en is het gevoeliger voor blessures. Veel sporters trainen gedurende jaren op hoog niveau. Wedstrijdstress, intense trainingsprogramma’s en spanning kunnen het lichaam uitputten. Acupunctuur zorgt voor een vermindering van de stress.

    Totaalbeeld
    Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze, waar acupunctuur deel van uitmaakt, weet men welke lichamelijke gesteldheden tot welke psychische problemen kunnen leiden en omgekeerd. De aanpak is hierop gericht. Bij Het Element kijken we naar het totaalbeeld en wordt, afhankelijk van de aard van de klacht, ook gebruik gemaakt van homeopathie, fytotherapie, voetreflex­massage of dry needling.

    Dry needling
    Bij dry needling wordt net als bij acupunctuur gebruik gemaakt van ragfijne steriele naaldjes. Bij acupunctuur worden de naaldjes ondiep in de huid gestoken, op acupunctuurpunten die zich bevinden op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op onder andere de doorstroming van de lichaamsenergie en de organen van het menselijk lichaam. Deze naaldjes blijven gemiddeld 20 minuten zitten.

    Bij dry needling gebruiken we één naaldje, waarmee kortdurend een spierknoop / triggerpoint wordt aan­geprikt. Hierdoor spant de spier zich even aan, wat een soort krampgevoel geeft. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar duurt gelukkig maar kort. Vrijwel direct is er een ver­betering merkbaar.

    Door beide technieken te combineren, wordt er niet alleen aan symptoombestrijding gedaan, maar kan er ook dieper aan de oorzaak van de klacht gewerkt worden.

    Praktijkvoorbeelden
    In de voorbereiding op belangrijke judowedstrijden kwam Jordy K. naar onze praktijk met een gezwollen rechterknie. Hij is topsporter en traint meermalen per week intensief. 

    Door de valtechniek, die hij bij judo veelvuldig toepast, wordt de knie voortdurend belast. Het kapsel van die knie is geïrriteerd, waardoor er een zwelling ontstaan is. Als de knie niet voldoende rust krijgt, kan die niet genezen. Omdat rust in een trainingsopbouw van zijn sport soms niet past, is het van belang om de zwelling en het genezingsproces te begeleiden. Met 2 keer per week acupunctuur rond de knie was het voor hem mogelijk gewoon door te trainen, omdat de zwelling sneller wegtrok.

    Bij triatleet Ronald B. betrof het een blessure aan de schouder. Bij het zwemmen ontstond er steeds na 15 minuten zwemmen een vervelende pijnlijke plek in een bovenarmspier. Door acupunctuur te combineren met dry needling, was dat vervelende gevoel al na 2 behandelingen verdwenen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply