Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Sta eens stil…

  We worden steeds meer bewust van de sporen die we achterlaten in de wereld. Misschien wil je zelf een groene levensstijl weerspiegelen in de manier waarop je de wereld verlaat, of is er iemand in je omgeving overleden die zelf heel erg om het milieu gaf. Dit kun je in de uitvaart terug laten komen. Hiervoor komen ook steeds meer mogelijkheden op de markt. Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan helpen we graag mee aan een groene toekomst en zijn we constant op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven.

  Groene energie
  Steeds meer uitvaartlocaties worden voorzien van zonnepanelen en ledlampen om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Cremeren wordt vaak gezien als de grootste vervuiler, maar eigenlijk is de milieu-impact van begraven en crematie ongeveer gelijk. Een duurzaam alternatief is resomeren, ook wel bio-crematie. Hierbij wordt het lichaam afgebroken door water en loogzout in plaats van verbranding. Dit is alleen nog erg nieuw, en nog niet mogelijk in Nederland.

  Een ecologische kist
  Er zijn veel opties voor duurzame kisten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een traditionele kist gemaakt van duurzaam hout met een keurmerk, die van binnen ingericht is met hennep, bamboe of biologisch katoen. Daarnaast bestaan er ook kisten gemaakt van bioplastic. Voor crematies zijn er biologisch afbreekbare urnen beschikbaar.

  Rouwkaarten
  Voor een uitvaart stuur je vaak een flink aantal rouwkaarten naar naasten, vrienden en familie. Door de houtwinning, productie van papier en het drukken van de rouwkaarten is het weinig duurzaam. Er bestaan gelukkig groene opties: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor papier dat gerecycled is, of voor een dunnere kaart. Een andere optie is om de rouwkaarten niet op papier te sturen, maar digitaal. Dit is iets wat mensen steeds vaker kiezen.

  Minder kilometers
  Het meest belastend voor het milieu is de rouwstoet. Door te kiezen voor een uitvaartlocatie die zo dicht mogelijk bij huis ligt, kun je het aantal kilometers en daarmee de vervuiling beperken. Daarnaast worden de opbaring, de ceremonie en de receptie vaak op meerdere locaties gehouden, wat voor extra vervuiling zorgt. Wil je een duurzame uitvaart, dan is het nuttig om deze zoveel mogelijk lokaal en op dezelfde plek te houden.

  Het totale plaatje
  Naast duurzaam, wil je je uitvaart waarschijnlijk ook betaalbaar houden. Voor elk budget zijn er genoeg mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. Allereerst is een goede uitvaartverzekering natuurlijk belangrijk, zodat je geliefden niet voor een onaangename verrassing komen te staan. Spreek daarom je wensen voor een milieuvriendelijke begrafenis of uitvaart uit en wees eerlijk over je financiële mogelijkheden. Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan helpen we je hier graag bij.

  Het boeket
  Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat ook voor vervuiling kan zorgen, is het rouwboeket. Deze maakt vaak een lange reis voordat het boeket bij de uitvaart terechtkomt. Om de energie die hierbij vrijkomt terug te brengen, kun je kiezen voor bloemen die zo lokaal mogelijk gegroeid zijn. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je laten begraven op een natuurbegraafplaats. Hiervoor zijn meerdere plaatsen in Nederland ingericht, waaronder ook een paar in de provincie Groningen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply