Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Sta eens stil…
  Rate this post

  De uitvaart is een belangrijke stap bij het afscheid en rouwproces. Maar ook daarna zijn er zaken waarover nagedacht moet worden. Wat doe je bijvoorbeeld na een crematie met de as? Je kunt een bijzondere plek uitkiezen waar de as uitgestrooid kan worden. Bijvoorbeeld op een plek die veel voor jullie betekent. Maar het kan ook zijn dat je de herinnering aan je dierbare nog zo dicht mogelijk bij jezelf wilt houden door de as te bewaren. Soms is het een dilemma: as uitstrooien of bewaren?

  Uit het leven gegrepen
  Lieke en haar familie liepen weer terug naar de auto’s. Het was een beladen en emotionele ochtend geweest. Na een lang ziekbed moest de familie definitief afscheid nemen van Liekes vader, Jan. Hoewel iedereen ernaartoe geleefd had, bleef het moeilijk te bevatten. Opeens was Jan er echt niet meer.

  De tijd om de uitvaart te organiseren brak aan. Gelukkig had Jan de tijd genomen om zijn wensen uit te spreken. Hij wilde gecremeerd worden en dat zijn familie zijn as zou uitstrooien op een plek waar hij een sterke band mee had. Vader was zijn hele leven lang een gepassioneerde zeiler. Wanneer hij op zee was, was hij helemaal in zijn element. Zijn laatste wens was daarom ook om één te worden met de zee.

  ‘Eigenlijk wil ik hem bij mij houden’, zei Lieke toen ze de as met haar moeder ging ophalen. ‘De as in een mooie urn bewaren en een plekje geven, zodat hij nog een beetje bij me is.’ Het was een lastig moment, moeder en dochter die het liefst hun vader en man dichtbij hielden, maar ook diens laatste wens wilden vervullen. Na een lang gesprek besloten Lieke en haar moeder dat een beetje van beide kon. Een half jaar hielden ze de urn bij zich in huis. Op wat Jans 60e verjaardag zou zijn, zouden ze zijn wens in vervulling laten gaan.

  En daar stonden ze met zijn allen. Moeder, dochter en andere dierbaren. Op het dek van een schip, met uitzicht op vaders favoriete plek. ‘Heel bijzonder was het. Het was prachtig weer toen we de as uitstrooiden. Eenmaal terug in de haven ging de zon onder. Allemaal voelden we een soort opluchting. Hij heeft nu rust, en wij ook.’

  Wat je nog niet wist over…
  Keuzes maken omtrent uitstrooien of bewaren kunnen lastig zijn voor nabestaanden. Daarom is het belangrijk te weten wat de mogelijkheden zijn. De meeste crematoria en begraafplaatsen hebben een strooiveld. Maar je kunt er ook voor kiezen om de as uit te strooien over het water, vanuit de lucht of op een bepaald stuk land. In sommige situaties is daarvoor een vergunning nodig. Daarnaast kan de as bewaard worden, bijvoorbeeld in een urn. Ook beide opties zijn mogelijk: je kunt het grootste deel van de as uitstrooien en ook nog een deel thuis bewaren in een klein gedenk-urntje, sieraad of knuffelsteen. Dan heb je thuis nog een aandenken.

  Geen verrassingen
  Om moeilijke keuzes of onduidelijkheden onder nabestaanden te voorkomen, kun je ervoor kiezen bij leven je wensen vast te leggen. Dit kun je zwart op wit zetten in het laatstewensenboekje. Hierin leg je zaken vast als keuzes omtrent begraven of cremeren, locaties of persoonlijke wensen rondom aankleding, muziek en bloemen. Dit biedt je naasten rust. De uitvaart vindt plaats op een manier waarvan zij weten dat het is zoals jij het gewild hebt.

  Echt Uitvaartzorg Boerhaave
  Harnold Nieboer: ‘Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is die, als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met jou de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart. Het mooiste onderdeel van mijn beroep vind ik dat ik mensen mag helpen in een zeer kwetsbare situatie. Daarnaast weet ik mij gesteund door fijne collega’s vanuit het team van Uitvaartzorg Boerhaave.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply